Skip to main content

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέλη του «Ανώτατου Δικαστηρίου» του Facebook

Το νέο συμβούλιο επίβλεψης περιεχομένου του Facebook θα περιλαμβάνει μια πρώην πρωθυπουργό, μία κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης, συνταγματολόγους και ειδικούς σε θέματα δικαιωμάτων μεταξύ των πρώτων 20 μελών του, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Το ανεξάρτητο συμβούλιο, που έχει χαρακτηριστεί ως το «Ανώτατο Δικαστήριο» του Facebook, θα είναι σε θέση να ανατρέπει αποφάσεις της εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σχετικά με το αν συγκεκριμένες περιπτώσεις περιεχομένου/ υλικού θα έπρεπε να επιτρέπονται στο Facebook και στο Instagram.

To Facebook έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις πάνω σε θέματα διαχείρισης περιεχομένου, για επιλογές του που κυμαίνονται από την απομάκρυνση μιας ιστορικής φωτογραφίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ μέχρι την αποτυχία στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στη Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια και άλλων μουσουλμάνων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η επιτροπή αυτή θα εστιάζει σε ένα μικρό τμήμα αμφιλεγόμενων ζητημάτων περιεχομένου, που θα έχουν να κάνουν με θέματα ρητορικής μίσους, παρενόχλησης και ασφάλειας. Σύμφωνα με το Facebook, τα μέλη της έχουν ζήσει σε 27 χώρες και μιλούν τουλάχιστον 29 γλώσσες, αν και το 1/4 της ομάδας και δύο από τους τέσσερις συμπροεδρεύοντες είναι από τις ΗΠΑ.

Οι συμπροεδρεύοντες που επέλεξαν τα άλλα μέλη από κοινού με το Facebook είναι ο πρώην ομοσπονδιακός δικαστής και ειδικός σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών Μάικλ ΜακΚόνελ, ο ειδικός σε θέματα συνταγματικού δικαίου Τζαμάλ Γκριν, η Κολομβιανή δικηγόρος Καταλίνα Μποτέρο- Μαρίνο και η Δανή πρώην πρωθυπουργός Έλε Τόρνινγκ Σμιντ.

Μεταξύ των πρώτων μελών είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντράς Σάχο, η εκτελεστική διευθύντρια του Internet Sans Frontières, Τζούλι Οβόνο, η ακτιβίστρια και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης Ταουακούλ Καρμάν, ο πρώην αρχισυντάκτης του Guardian Άλαν Ρούσμπριτζερ και η Πακιστανή υπέρμαχος ψηφιακών δικαιωμάτων Νιγκάτ Νταντ.

Ο επικεφαλής διεθνών θεμάτων του Facebook, Νικ Κλεγκ, είπε στο Reuters μέσω Skype πως η σύνθεση του συμβουλίου είναι σημαντική, μα πως η αξιοπιστία του θα έπρεπε να κερδηθεί σε βάθος χρόνου. «Δεν περιμένω να πει ο κόσμος, “αλληλούια, είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, θα είναι μεγάλη επιτυχία”- δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψει κανείς πως θα είναι επιτυχία μέχρι να αρχίσει να ακούει πραγματικά δύσκολες περιπτώσεις στους μήνες και τα χρόνια που θα έρθουν» όπως τόνισε.

Το συμβούλιο θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα, και ο Κλεγκ είπε πως θα αρχίσει να εξετάσει υποθέσεις το καλοκαίριο. Αναμένεται να φτάσει τα 40 μέλη, και το Facebook έχει δεσμεύσει 130 εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση επί τουλάχιστον έξι έτη. Οι αποφάσεις του θα δημοσιοποιούνται και θα είναι δεσμευτικές όσον αφορά σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπου οι χρήστες έχουν εξαντλήσει τις κανονικές διαδικασίες εφέσεων του Facebook.

Ακόμη, η εταιρεία θα μπορεί να παραπέμπει στο συμβούλιο και σημαντικές αποφάσεις, πχ σχετικά με διαφημίσεις ή με τις ομάδες του Facebook. To συμβούλιο θα μπορεί ακόμα να κάνει συστάσεις στο Facebook για θέματα κανόνων και πολιτικής, στις οποίες η εταιρεία θα απαντά δημόσια.