Skip to main content

H ομάδα «Zephyrus II» από τα Ιωάννινα νικήτρια του διαγωνισμού Cansat in Greece

Το εισιτήριο για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe κατέκτησε η μαθητική ομάδα «Zephyrus II» από τα Ιωάννινα, η οποία αναδείχτηκε νικήτρια στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής Cansat in Greece.

Στην ομάδα «Zephyrus II» συμμετέχουν 9 μαθητές από το 7ο Λύκειο, μια μαθήτρια από τη Ζωσιμαία Σχολή και ένας μαθητής από το 9ο ΓΕΛ, που δημιούργησαν, με τη βοήθεια δύο καθηγητών που συνεργάστηκαν μαζί τους, ένα δορυφόρο μικρών διαστάσεων και υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Τη δεύτερη θέση πήρε η μαθητική ομάδα «Polyclitus» του Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης και την τρίτη η ομάδα «Ursa Minor» του 1ου ΕΠΑΛ Πρέβεζας.

O CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής, με στόχο την εξοικείωση μαθητών λυκείου και προπτυχιακών φοιτητών με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Οι ομάδες που συμμετέχουν και καλούνται να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με σκοπό να εκτελέσει κάποια αποστολή. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του, με τη βοήθεια αλεξιπτώτου, εκτελεί την αποστολή του.

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Φέτος για πρώτη χρονιά ο διαγωνισμός διέθετε κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές.

Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Από τότε έχουν λάβει χώρα επτά ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί, όπου συμμετείχαν και ελληνικές ομάδες. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014.

Διοργανωτής του εθνικού διαγωνισμού CanSat in Greece είναι η SPIN – Space Innovation, που δημιουργήθηκε από μία ομάδα φοιτητών της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στόχος των ανθρώπων της SPIN σήμερα είναι η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σχετικών με τη διαστημική, τη πυραυλική και τη ρομποτική, καθώς και η δημιουργία δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη διεύρυνση των γνώσεων των νέων.