Skip to main content

Ρομπότ μπορεί να «ακούει» χάρη σε συνδεδεμένο αυτί νεκρής ακρίδας

Ερευνητές στο Tel Aviv University ανέφεραν πως ήταν σε θέση να συνδέσουν επιτυχώς το αυτί μιας νεκρής ακρίδας σε ένα ρομπότ που λαμβάνει τα ηλεκτρικά σήματα από αυτό και αντιδρά ανάλογα. Το αποτέλεσμα είναι το ρομπότ να προχωρά προς τα εμπρός όταν το αυτί της ακρίδας ακούει να χτυπάνε παλαμάκια μια φορά και να κινείται προς τα πίσω όταν χτυπάνε δύο φορές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Sensors. Οι ερευνητές εξηγούν πως, στην αρχή της έρευνας, ήθελαν να εξετάσουν πώς τα πλεονεκτήματα των βιολογικών συστημάτων θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε τεχνολογικά συστήματα και πώς οι αισθήσεις νεκρών ακρίδων θα μπορούσαν να αποτελέσουν αισθητήρες για ρομπότ. «Επιλέξαμε την αίσθηση της ακοής, επειδή μπορεί να συγκριθεί εύκολα με υπάρχουσες τεχνολογίες, αντίθετα με την αίσθηση της όσφρησης, για παράδειγμα, όπου η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη» είπε ο Dr. Μπεν Μαόζ, συνεπιβλέπων της Ιντάν Φισέλ, μεταπτυχιακής που ηγήθηκε της έρευνας. «Σκοπός μας ήταν να αντικαταστήσουμε το ηλεκτρονικό μικρόφωνο του ρομπότ με το αυτί ενός νεκρού εντόμου, να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα του αυτιού να εντοπίζει τα ηλεκτρικά σήματα από το περιβάλλον, σε αυτή την περίπτωση δονήσεις στον αέρα, και, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τσιπ, να μετατρέψουμε το input του εντόμου σε αυτό του ρομπότ».

Σε πρώτη φάση οι ερευνητές έφτιαξαν ένα ρομπότ ικανό να ανταποκρίνεται σε σήματα από το περιβάλλον, και μετά απομόνωσαν και κράτησαν ζωντανό λειτουργικά το αυτί της νεκρής ακρίδας για να μπορέσουν να το συνδέσουν στο ρομπότ. Στο τελικό στάδιο ήταν σε θέση να βρουν έναν τρόπο να πιάνουν τα σήματα που λαμβάνονταν από το αυτί της ακρίδας με τρόπο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ρομπότ. Στο τέλος, το ρομπότ μπορούσε να «ακούει» τους ήχους και να αντιδρά ανάλογα.

«Το εργαστήριό μου έχει αναπτύξει μια ειδική συσκευή- Ear-on-a-Chip- που επιτρέπει στο αυτί να παραμένει ζωντανό κατά τη διάρκεια του πειράματος παρέχοντας οξυγόνο και τροφή στο όργανο, ενώ επιτρέπει τη λήψη ηλεκτρικών σημάτων από το αυτί της ακρίδας, την ενίσχυσή τους και τη μετάδοσή τους στο ρομπότ» είπε ο Μαόζ, προσθέτοντας πως τα βιολογικά συστήματα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των τεχνολογικών, τόσο από άποψης ευασθησίας όσο και κατανάλωσης ενέργειας.