Skip to main content

Εκπληκτικές εικόνες αποκαλύπτουν τα απόκοσμα φαινόμενα στο εσωτερικό του Ήλιου (βίντεο)

Εικόνα από το συντριβάνι πλάσματος στον Ήλιο (πηγή φωτό Eduardo Schaberger Poupeau)

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Solar Orbiter έκανε ζουμ στο μητρικό μας άστρο

Tο απόκοσμο τοπίο του Ήλιου με λεπτομέρειες που δεν έχουν την δυνατότητα να δουν συχνά οι επιστήμονες αλλά και οι φίλοι του Διαστήματος παρουσιάζει σε ένα εντυπωσιακό βίντεο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Τις εικόνες κατέγραψε το ευρωπαϊκό διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter και ανάμεσα στα άλλα αποκαλύπτει φαινόμενα όπως η αποκαλούμενη «ηλιακή βροχή», τα «στεμματικά βρύα» και κώνους αερίου που ύψους δέκα χιλιάδων χλμ.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι παρατηρήσεις της σύνθετης δυναμικής της επιφάνειας του Ήλιου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του ερωτήματος γιατί η ατμόσφαιρα του ήλιου είναι τόσο πιο ζεστή από την επιφάνειά του, ένα μακροχρόνιο παράδοξο στην ηλιακή φυσική.

Οι φωτεινότερες περιοχές έχουν θερμοκρασία περίπου ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου ενώ το ψυχρότερο σκουρόχρωμης απόχρωσης υλικό που πέφτει έχει θερμοκρασία κάτω από τους δέκα χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Το βίντεο υπογραμμίζει τα λεπτά μοτίβα που μοιάζουν με δαντέλα στον Ήλιο, τα οποία ονομάζονται στεμματικά βρύα. Αυτές οι δομές εμφανίζονται γύρω από τη βάση μεγάλων σταμματικών βρόχων μαγνητικού πεδίου. Στον ορίζοντα κώνους αερίου, γνωστούς ως ηλιακά αγκάθια s, φτάνουν από τη χρωμόσφαιρα του ήλιου σε ύψη περίπου δέκα χιλιάδων χλμ.

Οι εκρήξεις

Στο κέντρο του οπτικού πεδίου, είναι ορατή μια μικρή σε σχέση με άλλες ηλιακές εκρήξεις (εκλάμψεις) η οποία παρόλα αυτά έχει μέγεθος τέτοιο στο οποίο θα μπορούσε να χωρέσει μέσα ένας πλανήτης σαν τη Γη. Η βροχή αποτελείται από συστάδες πλάσματος υψηλότερης πυκνότητας που πέφτουν πίσω προς τον Ήλιο υπό την επίδραση της βαρύτητας.

«Είναι πραγματικά υπέροχο όταν το βλέπεις να συμβαίνει. Βλέπεις βροχές γύρω από ηλιακές εκλάμψεις» λέει ο Δρ. Ντέιβιντ Λονγκ, ηλιακός φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και επιστήμονας του Solar Orbiter.

Naftemporiki.gr