Skip to main content

Το James Webb εντόπισε την πηγή της ισχυρότερης έκρηξης στο Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας έκρηξης ακτίνων γ

Άλλο μια αποκάλυψη του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου

Οι εκρήξεις ή εκλάμψεις ακτίνων γ που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει GRB (Gamma-Ray Burst), είναι συγκεντρώσεις συμπυκνωμένης ακτινοβολίας γ που δημιουργούνται κατά τη γέννηση άστρων νετρονίου η μαύρων τρυπών από βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως μια σύγκρουση αστέρων νετρονίων, από εκρήξεις σουπερνόβα, από άστρα που καταρρέουν και από την καταστροφή άστρων νετρονίων από μαύρες τρύπες. Οι εκρήξεις ακτίνων γ παράγουν φωτόνια εξαιρετικά υψηλής ενέργειας που ακτινοβολούν εκατομμύρια φορές λαμπρότερα από τον Ήλιο.

Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εχθρικές στην ζωή και αν συμβεί κάποια σε κοντινή απόσταση από εμάς και η ακτινοβολία χτυπήσει τον πλανήτη μας οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ολέθριες για την πανίδα, την χλωρίδα και φυσικά τον άνθρωπο. Μάλιστα μια μαζική εξαφάνιση της ζωής πριν από 440 εκατ. έτη έχει συνδεθεί με την έλευση στην Γη μιας έκλαμψης ακτίνων γ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε την αιτία της πιο ισχυρής κοσμικής έκρηξης που γνωρίζουμε μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν. Η έκρηξη με το παρατσούκλι το BOAT (Brightest Of All Time δηλαδή η «πιο φωτεινή όλων των εποχών») είναι μια έκρηξη ακτίνων γ που έστειλε στη Γη φωτόνια τα οποία είχαν περισσότερη ενέργεια από αυτά που χρησιμοποιούνται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN. Αυτό το φως εντοπίστηκε από τηλεσκόπια σε τροχιά και στο έδαφος στις 9 Οκτωβρίου 2022 και προήλθε από απόσταση 2,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Η ανακάλυψη και το μυστήριο

Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι εντόπισε τη πιθανή προέλευση του BOAT σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Ωστόσο, η έρευνά τους αποκαλύπτει ένα νέο μυστήριο. Οι εκρήξεις σουπερνόβα όπως αυτή που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το BOAT υποτίθεται ότι είναι κοσμικά εργοστάσια για την παραγωγή και διασπορά στο Διάστημα βαρέων στοιχείων όπως η πλατίνα και ο χρυσός, αλλά όταν οι ερευνητές έψαξαν, δεν βρήκαν στοιχεία για αυτά.

«Όταν επιβεβαιώσαμε ότι το GRB δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός τεράστιου αστεριού, αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια υπόθεση για το πώς σχηματίζονται μερικά από τα βαρύτερα στοιχεία στο σύμπαν. Δεν είδαμε υπογραφές αυτών των βαρέων στοιχείων, υποδηλώνοντας ότι τα εξαιρετικά ενεργητικά GRB όπως το BOAT δεν παράγουν αυτά τα στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα GRB δεν τα παράγουν», αλλά είναι μια βασική πληροφορία καθώς συνεχίζουμε να κατανοούμε από πού προέρχονται αυτά τα βαριά στοιχεία» λέει ο Πίτερ Μπλανσάρντ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr