Skip to main content

Ο αστεροειδής Δίμορφος άλλαξε σχήμα μετά την πτώση του σκάφους καμικάζι σε αυτόν

Ολική μεταβολή για τον διαστημικό βράχο που έγινε στόχος πειράματος ασφαλείας για τη Γη

Το Σεπτέμβριο του 2022 το σκάφος της αποστολής DART της NASA έπεσε όπως ήταν προγραμματισμένο με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 23 χιλιάδες χλμ./ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο. Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια για να συναντήσει τον αστεροειδή Δίδυμο διαμέτρου περίπου 800μ μέτρων και τον Δίμορφο διαμέτρου περίπου 200 μέτρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας ως δορυφόρος του.

Η αποστολή αυτή σχεδιάστηκε ώστε να μάθουμε αν υπάρχει δυνατότητα εκτροπής της πορείας ενός απειλητικού για τη Γη αστεροειδή χωρίς να χρειαστεί να γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης ή καταστροφής του με χρήση οπλικών συστημάτων γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαλυθεί σε μικρότερα μεν κομμάτια τα οποία όμως θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα πέσουν τελικά στον πλανήτη μας με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Οι παρατηρήσεις που έγιναν στη συνέχει στο Δίμορφο έδειξαν ότι πράγματι το πείραμα πέτυχε αφού η πορεία του διαστημικού βράχου μεταβλήθηκε.

Διαστημικό… καρπούζι

Όμως η μελέτη του Δίμορφου δεν έχει σταματήσει και η NASA επανέρχεται κάνοντας γνωστό ότι η σύγκρουση του αστεροειδή με το DART μετέβαλε εκτός από την τροχιά του και το σχήμα του. Σύμφωνα με την NASA το σχήμα του αστεροειδή έχει αλλάξει, από ένα σχετικά συμμετρικό αντικείμενο σε ένα «τριαξονικό ελλειψοειδές κάτι σαν ένα στενόμακρο καρπούζι».

Όσον αφορά την σύσταση του Δίμορφου πρόσφατη μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής της Σαμπίνα Ραντουκάν, ειδική στα μικρά διαστημικά σώματα στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, αναφέρει ότι τα δεδομένα «υποδηλώνουν ότι ο Δίμορφος είναι ένας σωρός συντριμμιών» και σύμφωνα με τους ερευνητές για αυτό τον λόγο δεν δημιουργήθηκε ένας κρατήρας από την πρόσκρουση του σκάφους αλλά ο αστεροειδής παραμορφώθηκε.

Naftemporiki.gr