Skip to main content

Αστροναύτης κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες καταιγίδας στη Γη (βίντεο)

Η μελέτη των εικόνων μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη κατανόηση ακραίων καιρικών φαινομένων

Στις 19 Ιανουαρίου η αμερικανική εταιρεία Axiom που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστημικού τουρισμού εκτόξευσε ένα σκάφος με ένα πύραυλο Falcon της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ. Στο σκάφος βρίσκονταν ένας Τούρκος αστροναύτης, ένας αστροναύτης από τη Σουηδία, ένας από την Ιταλία και ένας πρώην αστροναύτης της NASA που εργάζεται πλέον στην Axiom και συνόδευσε τους άλλους τρεις αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ήταν η πρώτη αμιγώς ιδιωτική αποστολή αστροναυτών στον ISS. Οι τέσσερις αστροναύτες πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων στις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας του ISS και επέστρεψαν στη Γη στις 9 Φεβρουαρίου. Όπως συνηθίζει να κάνει και το εκάστοτε πλήρωμα του ISS έτσι και οι τέσσερις ιδιώτες αστροναύτες κατέγραφαν φωτογραφίες και βίντεο της Γης με θέα από τον σταθμό. Ο Σουηδός αστροναύτης Μάρκους Γουάντ τοποθέτησε τον εξοπλισμό του καταγραφής εικόνων της Γης σε μια στιγμή που ο ISS περνούσε πάνω από μια περιοχή του πλανήτη που εξελισσόταν μια τρομερή καταιγίδα.

Οι εικόνες που κατέγραψε ήταν εντυπωσιακές και ο Γουάντ της έδωσε στη δημοσιότητα με την ελπίδα ότι μπορεί από τη μελέτη τους να αναδειχθούν στοιχεία για τη δυναμική που αναπτύσσεται στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας αλλά και τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Naftemporiki.gr