Skip to main content

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να βάλουν κόφτη ταχύτητας στα αυτοκίνητα και οι Ρεπουμπλικάνοι κόφτη στα social media σε ανήλικους χρήστες

Δύο προτάσεις νόμου που διχάζουν την κοινή γνώμη

Δύο προτάσεις νόμου μια από την πλευρά των Δημοκρατικών στη Καλιφόρνια και μια από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριντα έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις και όχι άδικα.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια εξετάζει την πρόταση του Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Σκοτ Βέινερ η οποία κάνει λόγο για ενσωμάτωση στα αυτοκίνητα ενός συστήματος που θα ελέγχει την ταχύτητα των οχημάτων και όταν αυτά ξεπερνούν κατά 15 χιλιόμετρα το όριο το ταχύτητας του δρόμου στον οποίο κινούνται τότε το όχημα να μειώνει αυτόματα την ταχύτητα μόνο του.

Όσοι αντιδρούν κάνουν λόγο για ένα νόμο που θα δημιουργήσει μια άτυπη αστυνομοκρατία στην πολιτεία και επιπλέον αν το σύστημα χρησιμοποιεί καταγραφή δεδομένων γεωεντοπισμού τιθενται και ευρύτερα ζητήματα ελέγχου και παρακολούθησης των οχημάτων που παραπέμπουν σε ακόμη πιο οργουελικού τύπου καταστάσεις. Οι υποστηρικτές της ιδέας αναφέρουν ότι Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάσιμων τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ με τον Βέινερ να λέει ότι συχνά οι οδηγοί κινούνται σε μεγάλους δημόσιους δρόμους της Καλιφόρνια με ταχύτητες 160 χλμ./ώρα και έχουν δοθεί χιλιάδες κλήσεις για αυτό τον λόγο αλλά το φαινόμενο δεν υποχωρεί.

Την ίδια στιγμή η πολιτεία της Φλόριντα που βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων και μάλιστα των αποκαλούμενων υπερσυντηρητικών ετοιμάζεται να νομοθετήσει την απαγόρευση της χρήσης social media από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Αν ο νόμος που έχει ήδη περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα και οδεύει στην τοπική Γερουσία ψηφιστεί οι πλατφόρμες θα πρέπει να διαγράψουν τους λογαριασμούς όσων χρηστών είναι κάτω των 16 ετών και στο εξής να χρησιμοποιούν στις αιτήσεις νέων λογαριασμών συστήματα επαλήθευσης που θα εμπεριέχουν και επαλήθευση της ηλικίας του ατόμου που υποβάλει το αίτημα από τρίτη πηγή. Η διαγραφή ενός λογαριασμού ανηλίκου ή η μη αποδοχή του αιτήματος ενός ανηλίκου θα είναι υποχρεωτική ακόμη και αν υπάρχει επιβεβαιωμένη συναίνεση των γονέων.

Οι εισηγητές του νόμου θεωρούν το μέτρο απαραίτητο για την προστασία της ψυχικής υγείας των ανήλικων χρηστών από την υπερβολική χρήση των social media. Να σημειωθεί ότι πλήθος ερευνών έχουν υποδείξει τις αρνητικές πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης των social media από ανηλίκους όπως επίσης έχει εξακριβωθεί ότι οι εταιρείες που ελέγχουν τις πλατφόρμες όχι μόνο γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά παρά τις προτάσεις που δέχονται ακόμη και από στελέχη τους για την λήψη κάποιων μέτρων προστασίας των νεαρών χρηστών δεν προχωρούν σε καμία ουσιαστική παρέμβαση και περιορίζονται στη παροχή κάποιων εργαλείων ελέγχου του χρόνου χρήσης και εσχάτως στην αποστολή κάποιων μηνυμάτων σε ανηλίκους χρήστες όταν αυτοί ξεπερνούν κάποιο χρονικό διάστημα συνεχούς παραμονής στην πλατφόρμα ή τις βραδινές ώρες.

Όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν αντιδράσεις από τις εταιρείες που υποστηρίζουν ότι τα επιπλέον συστήματα ελέγχου της ταυτότητας θα δημιουργήσουν ζητήματα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων αφού θα πρέπει οι χρήστες να παραδίδουν στις εταιρείες και να δημοσιοποιούν γενικότερα στον κυβερνοχώρο έγγραφα όπως διαβατήρια ή διπλώματα αυτοκινήτων που μπορεί να υποκλαπούν από χάκερ για κακόβουλους σκοπούς.
Υπάρχουν και εκείνοι που αναφέρουν ότι η ολική απαγόρευση ακόμη και αν υπάρχει γονική συναίνεση και έλεγχος των νεαρών χρηστών μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Naftemporiki.gr