Skip to main content

Παρουσιάστηκε το αεροπλάνο που θα αναζητά νερό και ζωή στον Άρη (βίντεο)

Το MAGGIE θα πετά στον Άρη πραγματοποιώντας σημαντικές έρευνες. πηγή φωτό. (NASA/Ge-Cheng Zha)

Εντυπωσιακό σκάφος εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη

Η εκπληκτική και πέραν κάθε προσδοκίας απόδοση του drone σε μορφή ελικοπτέρου που έστειλε η NASA στον Άρη επιτρέπει τώρα την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και άλλων αεροσκαφών. H NASA παρουσίασε τα σχέδια ενός ελικοφόρου μεγάλου σκάφους σχεδιασμένο για να πραγματοποιεί διαφόρων ειδών έρευνες.

Το MAGGIE, το Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer, είναι ένα αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια σχεδιασμένο να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα. Μπορεί να πετάει για περίπου 180 χλμ. με μία μόνο φόρτιση και θα μπορεί να κατά τη διάρκεια ενός έτους στον Άρη, που ισοδυναμεί με περίπου 24 μήνες στη Γη, να έχει καλύψει αποστάσεις 16 χιλιάδων χλμ.

Πετώντας σε ύψος ενός χλμ. πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το MAGGIE θα επικεντρώνεται σε τρεις επιστημονικές έρευνες: την αναζήτηση νερού, την καλύτερη κατανόηση της πηγής του ασθενούς μαγνητικού πεδίου του Άρη και την αναζήτηση μεθανίου που μπορεί να παράγεται από γεωλογικές διεργασίες αλλά μπορεί πιθανώς και από βιολογικές άρα δυνητικά από κάποιες μορφές ζωής.

Η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την δημιουργία του σκάφους υποστηρίζει ότι θα φέρει επανάσταση στην εξερεύνηση του Άρη και προφανώς αν τελικά λειτουργήσει με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη θα ανοίξει ο δρόμος για την χρησιμοποίηση αυτού ή άλλου παρεμφερούς τύπου αεροσκαφών σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος όπως συνέβη με την επιτυχή λειτουργία του drone στον Άρη που οδήγησε στην απόφαση να σταλεί ένα drone εξερεύνησης στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της πρώιμης Γης και άρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συλλογή δεδομένων σε αυτόν τον κόσμο.

Naftemporiki.gr