Skip to main content

Διαμορφώνεται παγκόσμια συναίνεση για την τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζει ο CEO της Microsoft

Η Microsoft αποτελεί έναν σημαντικό παίκτη στον αγώνα μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών προς την τεχνητή νοημοσύνη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε σήμερα ότι βλέπει να αναδύεται παγκόσμια συναίνεση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και ότι παρόλο που οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις για την τεχνολογία μπορεί να διαφέρουν από την μια δικαιοσύνη στην άλλη, οι χώρες μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη με παρόμοιο τρόπο.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Nadella δήλωσε ότι αισθάνεται ότι υπάρχει ανάγκη για παγκόσμιο συντονισμό σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη συμφωνία για ένα σύνολο προτύπων και κατάλληλων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την τεχνολογία.

“Νομίζω ότι [μια παγκόσμια ρυθμιστική προσέγγιση για την ΤΝ είναι] πολύ επιθυμητή, επειδή νομίζω ότι βρισκόμαστε πλέον σε αυτό το σημείο όπου πρόκειται για παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν παγκόσμιους κανόνες και παγκόσμια πρότυπα”, δήλωσε ο Nadella, μιλώντας σε συνομιλία με τον πρόεδρο του WEF Klaus Schwab. “Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί, δύσκολο να επιβληθεί και, ειλικρινά, δύσκολο να κινηθεί η βελόνα ακόμη και σε ορισμένες από τις βασικές έρευνες που απαιτούνται”, πρόσθεσε ο Nadella. “Αλλά με αυτό το δεδομένο, πρέπει να πω ότι φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση που αναδύεται.

Η Microsoft είναι ένας σημαντικός παίκτης στον αγώνα μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών προς την τεχνητή νοημοσύνη. Ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον έχει βάλει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Η εταιρεία επένδυσε για πρώτη φορά στην OpenAI το 2019, συνεισφέροντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. Στη συνέχεια, η εταιρεία απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα πέρυσι, όταν φέρεται να έριξε άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, με τη συνολική επένδυση μέχρι σήμερα να φέρεται να διογκώνεται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Microsoft έχει επίσης ενσωματώσει κάποια τεχνολογία OpenAI στα προϊόντα Office, Bing και Windows και παρέχει στην OpenAI τα δικά της εργαλεία υπολογιστικού νέφους Azure.

Οι χώρες πιέζουν για συναίνεση σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη, σε απάντηση στις ανησυχίες ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να θέσει εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας και να διαταράξει τις εκλογές, μεταξύ άλλων.

Πέρυσι, σε μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια δήλωση-ορόσημο για να καταλήξουν σε παγκόσμια πρότυπα και πλαίσια για την ασφαλή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Nadella δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος οργανισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που θα καθιερώσει τον συντονισμό για τη ρύθμισή της, αλλά πρόσθεσε ότι βλέπει τις χώρες να μιλούν για την εφαρμογή εγγυήσεων με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: CNBC