Skip to main content

Ένας γευσιγνώστης που αναγνωρίζει ακόμη και τον αμπελώνα καλλιέργειας των σταφυλιών ενός κρασιού

Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια… κτήματος την προέλευση του. Με απλά λόγια το σύστημα μπορεί να εντοπίζει όχι μόνο τη χρονιά ή/και την περιοχή που δημιουργήθηκε ένα κρασί αλλά να υποδεικνύει τον αμπελώνα τα σταφύλια του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει αυτό το κρασί. Η τεχνολογία δοκιμάστηκε στη διασημότερη περιοχή παραγωγής κρασιών στον κόσμο, στο Μπορντό της Γαλλίας, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες αφού μπόρεσε να διακρίνει τον αμπελώνα από τον οποίο προερχόταν ένα κρασί ακόμη αν αυτός ο αμπελώνας χωριζόταν από ένα γειτονικό αμπελώνα από ένα μικρό επαρχιακό δρόμο.

Η νέα τεχνολογία δικαιώνει τους γνώστες του χώρου των κρασιών οι οποίοι επιμένουν εδώ και καιρό ότι τα καλά κρασιά αντικατοπτρίζουν το τοπικό «terroir» – το έδαφος και το μικροκλίμα στο οποίο καλλιεργήθηκαν τα αμπέλια ακόμη και ο τρόπος που τα καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το terroir εκφράζεται στη χημική σύνθεση ενός κρασί η οποία υποπτευόμασταν ότι είναι ξεχωριστή αλλά δεν είχε αποδειχθεί ποτέ σε τέτοια λεπτομερή κλίμακα» αναφέρει ο Άλεξ Πουγέ, νευροεπιστήμονας με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Εντοπίζοντας με ακρίβεια το σημείο προέλευσης ενός μπουκαλιού κρασιού η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει την άνθηση του λαθρεμπορίου κρασιών που ενώ είναι χαμηλής ποιότητας χύμα κρασί εμφιαλώνονται ως ακριβά κρασιά υψηλής ποιότητας. Επιπλέον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην πιο αποτελεσματική αντιγραφή ποιοτικών κρασιών αποκαλύπτοντας τα μοριακά μυστικά που δίνουν στα κρασιά το χαρακτήρα τους.

Η διαδικασία ξεκινά με μια παλιά τεχνική γνωστή ως αέρια χρωματογραφία, η οποία παρέχει λεπτομέρειες για τα πτητικά μόρια, αυτά που μετατρέπονται εύκολα από υγρό σε αέριο, σε ένα κρασί. Το ηλεκτρονικό σύστημα χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση, τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που ήταν η αιχμή της AI πριν την εμφάνιση της γενετικής νοημοσύνης και του ChatGPT.

To σύστημα μπορεί να αναλύει δεκάδες χιλιάδες μόρια του κρασιού και να αποκαλύπτει μοτίβα χημικής σύνθεσης που προηγουμένως ήταν αόρατα αλλά αποδεικνύεται ότι αποκαλύπτουν τα πολύ στενά τοπικά χαρακτηριστικά της προέλευσης του επιτρέποντας την χαρτογράφηση του αμπελώνα με τη μέγιστη ακρίβεια. Στις δοκιμές το σύστημα παρουσίασε επιτυχία εντοπισμού του αμπελώνα από τον οποίο προήλθε ένα κρασί με ποσοστό επιτυχίας 100%.

Naftemporiki.gr