Skip to main content

Ερευνητική ομάδα «ξέβαψε» τον Ποσειδώνα αποκαλύπτοντας την πραγματική του απόχρωση (βίντεο)

Ο πλανήτης δεν έχει σκούρο μπλε χρώμα όπως πιστεύαμε αλλά ανοικτό γαλαζοπράσινο

Πήρε το όνομα του από τον θεό της θάλασσας και εδώ και δεκαετίες ο Ποσειδώνας εμφανιζόταν σε όλες τις απεικονίσεις του στα επιστημονικά βιβλία και αργότερα τις ιστοσελίδες με τη χαρακτηριστική μπλε απόχρωση του κάτι που σύμφωνα με μια νέα μελέτη ήταν μια ψευδής εικόνα αφού στην πραγματικότητα ο Ποσειδώνας έχει πολύ πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του πλανήτη Ουρανού.

Στο πάνω μέρος της εικόνας αριστερά είναι ο Ουρανός και δεξιά ο Ποσειδώνας όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι εμφανίζεται στο Διάστημα. Στην κάτω εικόνα οι δύο πλανήτες στην πραγματική τους απόχρωση που μοιάζει πανομοιότυπη. πηγή φωτό (NASA)

Η σκούρα μπλε απόχρωση στον Ποσειδώνα και η  ανοιχτόχρωμη γαλαζοπράσινη απόχρωση του Ουρανού που γνωρίζουμε οφείλονται στην επεξεργασία των εικόνων που έστειλε το σκάφος Voyager 2 καθώς πέρασε από τους απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος κατά τη διάρκεια του επικού του ταξιδιού το χρονικό διάστημα 1986-1989, ταξίδι που έχει οδηγήσει το σκάφος και το δίδυμο αδερφάκι του Voyager 1 έξω από το ηλιακό μας σύστημα όπου συνεχίζουν να καταγράφουν δεδομένα και να τα στέλνουν στη Γη.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι και οι δύο πλανήτες έχουν ανοιχτόχρωμη γαλαζοπράσινη απόχρωση με τον Ουρανό να είναι απλά ελάχιστα πιο ανοιχτόχρωμος από τον Ποσειδώνα.  Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η διαδικασία ανασύνθεσης των εικόνων που έστειλε το Voyager 2 οδήγησε στην ενίσχυση της απόχρωσης του Ποσειδώνα για να καταδειχθούν οι νεφώσεις του πλανήτη με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Επιστήμονες που εργάζονταν στην αποστολή Voyager υποστηρίζουν ότι στην επιστημονική κοινότητα είχε καταστεί σαφές τότε ότι το χρώμα των δύο πλανητών είναι παρεμφερές ανοιχτόχρωμο. Όπως λένε η NASA δημοσίευσε τις εικόνες του Ποσειδώνα σημειώνοντας στα σχόλια και τις λεζάντες που τις συνόδευαν τότε ότι η απόχρωση του ήταν τεχνητά ενισχυμένη για να διακρίνονται οι νεφώσεις του αλλά για κάποιο λόγο στην αναπαραγωγή που έγινε στις εικόνες του πλανήτη από εκεί και μετά για κάποιο άγνωστο λόγο δεν γινόταν πλέον αναφορά στην επεξεργασία του χρώματος με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως δεδομένη η σκούρα μπλε απόχρωση.

Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε την ανοιχτόχρωμη γαλαζοπράσινη απόχρωση του Ποσειδώνα μελετώντας εικόνες και δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή.

Naftemporiki.gr