Skip to main content

Πώς η Meta θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κατάσταση στην OpenAI

Η Meta συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στα είδη της δημιουργικής ΤΝ και των σχετικών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που βοήθησαν στην ανάπτυξη του ChatGPT της OpenAI

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζακερμπεργκ μπορεί να μην είχε άμεση εμπλοκή με το συμβάν γύρω από την ταραχώδη αποχώρηση του Sam Altman από την OpenAI και στη συνέχεια την επιστροφή του σε αυτήν, αλλά τόσο ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ όσο και η εταιρεία του θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη δοκιμασία, επισημαίνει το CNBC.

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τους «νικητές» του «σίριαλ» με τα στελέχη της OpenAI, με ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι η Microsoft και ο διευθύνων σύμβουλός της Satya Nadella αποδείχθηκαν νικητές, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI που ξεκίνησαν την αναστάτωση με την απόλυση του Altman την περασμένη Παρασκευή ήταν οι χαμένοι.

Η Microsoft, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της OpenAI, τοποθετούσε την υψηλής προβολής νεοφυή επιχείρηση ως έναν ακρογωνιαίο εταίρο του cloud computing, προωθώντας τον Altman και την ομάδα του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε πολυάριθμες εκδηλώσεις. Δημιούργησε μια δημόσια συσχέτιση μεταξύ της ίδιας και του υψηλόβαθμου κατασκευαστή του ChatGPT. Αλλά αυτό γύρισε κάπως μπούμερανγκ, όταν οι επικριτές διερωτήθηκαν πώς τα φαινόμενα στην αίθουσα συνεδριάσεων μπορούσαν να διαφύγουν από την προσοχή του Nadella και της εταιρείας του.

Εν τω μεταξύ, η Meta και ο Zuckerberg είχαν την πολυτέλεια να παρακολουθούν το εταιρικό σίριαλ από το πλάι. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τη Meta να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες Llama AI ανοιχτού κώδικα, καθώς ορισμένες εταιρείες επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το να βασίζονται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο μιας εταιρείας. Και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην πρόσληψη προσωπικού.

Η Meta συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στα είδη της δημιουργικής ΤΝ και των σχετικών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που βοήθησαν στην ανάπτυξη του ChatGPT της OpenAI. Η ερευνητική ομάδα AI της θεωρείται, μαζί με την DeepMind της Alphabet, μία από τις πιο αξιόλογες ομάδες της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Οι τεχνολόγοι που επιθυμούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να βρουν «παρηγοριά» στη σταθερότητα της Meta και του ερευνητικού της εργαστηρίου AI μετά την φαινομενικά σχεδόν κατάρρευση μιας από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις AI του κλάδου.

Το φιάσκο του OpenAI προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των πελατών της startup και άλλων εταιρικών ηγετών σχετικά με το αν θα πρέπει να βασίζονται μόνο σε ένα είδος LLM ως μέρος των επιχειρηματικών στρατηγικών τους για την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί τεχνολόγοι δήλωσαν στο CNBC ότι η περιπέτεια της OpenAI έδωσε το έναυσμα για να πιέσουν οι επιχειρήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους από την οικογένεια GPT LLM της OpenAI και να ενσωματώσουν άλλες από startups όπως η Anthropic και η Cohere.

Η Meta θα μπορούσε να επωφεληθεί εάν οι εταιρείες συνεχίσουν να αναζητούν πολλαπλούς προμηθευτές AI, όπως οι εταιρείες βασίζονται σήμερα σε πολλαπλούς παρόχους cloud.

Πηγή: CNBC