Skip to main content

Ο κυνηγός Τρωικών αστεροειδών έφτασε στον πρώτο και ανακάλυψε ότι διαθέτει ένα… ταίρι (βίντεο)

Εικόνα του αστεροειδή Dinkinesh και του δορυφόρου του. πηγή φωτό. (NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOAO)

Η αποστολή Lucy εντόπισε δυαδικό σύστημα αυτής της οικογένειας διαστημικών βράχων

Τον Οκτώβριο του 2021 εκτοξεύτηκε το σκάφος της αποστολής Lucy της NASA. Το σκάφος πραγματοποιεί ένα 12ετές ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα πλησιάσει δέκα αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των αποκαλούμενων Τρωικών αστεροειδών.

Πρόκειται για δύο ομάδες αστεροειδών με ονόματα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου: μία πριν τον Δία και μία μετά από αυτόν, παγιδευμένους αφενός από την ισχυρή βαρύτητα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου από τη βαρύτητα του Ήλιου. Η μία ομάδα αστεροειδών (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L4 στο Διάστημα) φέρει ονόματα Ελλήνων ηρώων του πολέμου της Τροίας και η άλλη (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L5) ονόματα Τρώων.

Με ανακοίνωση της η NASA κάνει γνωστό ότι το σκάφος της αποστολής πλησίασε τον Τρωικό αστεροειδή Dinkinesh που στην Αμχαρική γλώσσα της Αιθιοπίας σημαίνει «Υπέροχος» και ανακάλυψε ότι ο αστεροειδής διαθέτει ένα δορυφόρο, ένα μικρότερο διαστημικό βράχο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από αυτόν. Ο Dinkinesh έχει διάμετρο 790 μέτρα ενώ ο μικρότερος αστεροειδής διάμετρο 220 μέτρα.

Η επίσκεψη στον Dinkinesh είχε εκτός των άλλων χαρακτήρα δοκιμής του σκάφους στη διαδικασία προσέγγισης και καταγραφής δεδομένων των αστεροειδών η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα μέλη της αποστολής θα επεξεργαστούν τις επόμενες μέρες όλα τα δεδομένα της επίσκεψης του σκάφους στο Dinkinesh ώστε να κάνουν τις όποιες προσαρμογές ή αλλαγές είναι απαραίτητες στην αποστολή το κύριο μέρος της οποίας θα ξεκινήσει το 2027 όταν φτάσει το σκάφος στη περιοχή των Τρωικών που θα επισκεφτεί.

Naftemporiki.gr