Skip to main content

Τρομερό αεροχείμαρρο εντόπισε στο Δία το James Webb (βίντεο)

πηγή φωτό NASA

Έχει πλάτος 4,800 χλμ. και ταχύτητα 515 χλμ./ώρα

Στην μετεωρολογία με τον όρο αεροχείμαρρος (Jet stream) αποκαλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb άφησε κάποια στιγμή για λίγο την εξερεύνηση του Σύμπαντος και των πιο απομακρυσμένων περιοχών του και έστρεψε το βλέμμα του στη δική μας γειτονιά, το ηλιακό μας σύστημα.

Το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκεύασε η ανθρωπότητα εντόπισε ένα αεροχείμαρρο στον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος στον οποίο εκδηλώνονται πλήθος εντυπωσιακών σε μέγεθος και ένταση ατμοσφαιρικών φαινομένων όπως οι κολοσσιαίες καταιγίδες η μεγαλύτερη διαρκεί εδώ και εκατοντάδες έτη έχοντας την μορφή μιας γιγάντιας ερυθράς κηλίδας.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπιλμπάο παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε από εικόνες που κατέγραψε το James Webb στο Δία το 2022 και εντόπισε σε αυτές τις εικόνες ένα αεροχείμαρρο με πλάτος 4,800 χλμ. και ταχύτητα 515 χλμ./ώρα.

«Η ανακάλυψη αυτή μας εξέπληξε» αναφέρει ο Ρικάρντο Χουέσο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Είναι άκρως εντυπωσιακό για μένα το γεγονός ότι μετά από χρόνια παρατηρήσεων των νεφώσεων και ανέμων του Δία από πολλά παρατηρητήρια έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε. Η ανακάλυψη του αεροχείμαρρου μας ήταν εντελώς απροσδόκητη» λέει ο Λι Φλέτσερ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr