Skip to main content

Η ΕΕ κατηγορεί την Χ για ψευδείς ειδήσεις και ρωσική προπαγάνδα και ζητά από τον Ελον Μασκ να συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Διαπιστώθηκε ότι η πλατφόρμα έχει το υψηλότερο ποσοστό παραπληροφόρησης στα social media.

Σε ισχύ τέθηκε πρόσφατα η νέα ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και γενικότερα για την λειτουργία του κυβερνοχώρου. Ένας από τους κρίσιμους τομείς αφορά το περιεχόμενο που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και εκεί υπάρχει πλέον αυστηρό πλαίσιο. Όλες οι μεγάλες εταιρείες αλλά και πλατφόρμες είχαν υπογράψει μια συμφωνία (κώδικας πρακτικής) με την ΕΕ στην οποία υπόσχονταν ότι θα προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα συμμόρφωσης με την νέα νομοθεσία. Η X (πρώην Twitter) δεν είχε υπογράψει αυτή την συμφωνία.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΕ για την παραπληροφόρηση στα social media διαπιστώθηκε ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν κάνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την X να κατακτά την πρώτη θέση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων γενικά αλλά και προβολή ρωσικής προπαγάνδας γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ.

«Ο Έλον Μασκ ξέρει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την ευθύνη με το να αποχωρήσει από τον κώδικα πρακτικής», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Βέρα Τζουρόβα που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νέου κώδικα κατά της παραπληροφόρησης η οποία προειδοποίησε τον Αμερικανό μεγιστάνα ότι η πλατφόρμα του παρακολουθείται στενά και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ακολουθήσουν κυρώσεις. Οι υπόλοιπες πλατφόρμες ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει στην αφαίρεση εκατομμυρίων λογαριασμών, διαφημίσεων και άλλου περιεχομένου που προσκρούει στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της X και του Μασκ προσωπικά σε όσα τους καταλογίζονται από την ΕΕ.

Naftemporiki.gr