Skip to main content

Βρέθηκε ο βέλτιστος αριθμός ανθρώπων και χαρακτήρων για βιώσιμες αποικίες στον Άρη

πηγή φωτό NASA/JPL

Ενδιαφέρουσα ανατρεπτική μελέτη για το πόσοι και ποιοί μπορούν να δημιουργήσουν κοινότητες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κρατικές διαστημικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες με πρώτη και καλύτερη την Space X του Ελον Μασκ προετοιμάζουν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Η NASA επισήμως κάνει λόγο για αποστολή που θα γίνει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και πραγματοποιεί προσομοιώσεις με εθελοντές της ζωής ανθρώπων στον Άρη σε εγκαταστάσεις εδώ στη Γη. Η Space X από την πλευρά της έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια με τον Μασκ να κάνει λόγο για αποστολή που θα γίνει πριν το τέλος της δεκαετίας και στόχο αν όλα πάνε καλά να δημιουργήσει γρήγορα μια αποικία πολλών χιλιάδων ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη. Η Κίνα από την πλευρά της δεν έχει κάνει καμία επίσημη αναφορά σε επανδρωμένη αποστολή στον Άρη αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο και όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια μπορεί να ακούσουμε ξαφνικά ότι κάποιοι ταϊκοναύτες (όπως ονομάζονται οι αστροναύτες της Κίνας) είναι έτοιμοι να εκτοξευτούν για το ιστορικό ταξίδι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πλήθος μελετών και σχολιασμοί ειδικών για τη σύνθεση που θα πρέπει να έχει το πλήρωμα της πρώτης τουλάχιστον αποστολής στον Άρη καθώς και το πώς πρέπει να οργανωθούν οι πρώτες επανδρωμένες και βάσεις και αποικίες που θα δημιουργηθούν στον πλανήτη. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μελέτη με ενδιαφέροντα και μη αναμενόμενα αποτελέσματα. Το ένα από τα δύο σημαντικά στοιχεία της μελέτης είναι ότι σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα μια βιώσιμη αποικία στον Άρη μπορεί να αποτελείται από 22 άτομα αριθμός που θεωρητικά είναι πολύ μικρός ή καλύτερα κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που αναφέρουν άλλες παρόμοιες μελέτες.

Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε σειρά προσομοιώσεων με διαφορετικά σενάρια τροφοδοτώντας το σύστημα με ένα μεγάλο όγκο δεδομένων που σχετίζονταν με την διαχείριση πόρων, την παραγωγή τροφής και φυσικά τις αλληλεπιδράσεις και τη δυναμική που αναπτύσσεται σε άτομα που διαβιώνουν σε χώρους όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, βάσεις στην Ανταρκτική ή σε υποβρύχια. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμη αποικία με μόλις 22 άτομα αρκεί αυτά να έχουν συγκεκριμένα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα άτομα που θα απαρτίζουν αυτή τη μικρή αποικία θα πρέπει να είναι «ευχάριστα» άτομα με χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και επιθετικότητας και παράλληλα να είναι άτομα μη προσηλωμένα στην αυστηρή ρουτίνα. Αν και κάποιος θα έλεγε ότι η προσήλωση στην αυστηρή ρουτίνα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση σε ακραίες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες όπως αυτές του Άρη εντούτοις η επιστημονική ομάδα έκρινε ότι η προσήλωση στην αυστηρή ρουτίνα είναι χαρακτηριστικό ατόμων που είτε αναπτύσσουν νευρωτικές συμπεριφορές είτε γενικότερα δεν μπορούν να είναι προσαρμοστικοί στοιχείο που κρίνουν πιο σημαντικό στη δυναμική μιας ομάδας ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες εγκλεισμού.

Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι για να είναι μια αποικία βιώσιμη στον Άρη θα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, δεν έχουν τάσεις επιθετικότητας και είναι διατεθειμένα να δεχτούν αλλαγές στο πρόγραμμα και τη ρουτίνα της ομάδας αν αυτή είναι προς το κοινό όφελος.

Naftemporiki.gr