Skip to main content

Το ηλιακό μας σύστημα έχει συλλάβει έναν εξωπλανήτη και τον κρύβει σε μια παγωμένη εξορία

Στο νέφος Oort μπορεί να υπάρχει ένας εξωπλάνητης. πηγή φωτό (NASA)

Σύμφωνα με νέα μελέτη ο άγνωστος πλανήτης βρίσκεται στο απομακρυσμένο νέφος Οορτ.

Η αδυναμία να εξηγηθούν κάποια φαινόμενα που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα έχουν οδηγήσει στην υπόδειξη ως αιτίας ύπαρξης αυτών των φαινομένων έναν πλανήτη που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή μετά τον Ποσειδώνα. Εδώ και αρκετά χρόνια οι αστρονόμοι αναζητούν επίμονα τον πλανήτη που ονομάστηκε Πλανήτης Χ ή έστω κάποιες απτές αποδείξεις της ύπαρξης του χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv διεθνής ερευνητική ομάδα ταράζει τα αστρονομικά νερά υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένας ακόμη άγνωστος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα ο οποίος βρίσκεται στο νέφος Οορτ. Πρόκειται για μια εξωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός από τη Γη στην οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία βρίσκονται πυρήνες κομητών και υλικά που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. Το νέφος Οορτ πήρε το όνομα του από τον Ολλανδό επιστήμονα Γιαν Οορτ που πρότεινε την ύπαρξη του πριν από 70 χρόνια. Αν και έχουν εντοπιστεί κάποια σώματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε αυτό το νέφος εντούτοις δεν έχει αποδειχθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο η ύπαρξη του.

Όμως η μελέτη της ερευνητικής ομάδας που αποτελείται από επιστήμονες σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ και τη Γαλλία υποδεικνύει την παρουσία ενός πλανήτη στο νέφος Οορτ και μάλιστα όχι ενός πλανήτη που είναι προϊόν του ηλιακού μας συστήματος αλλά ενός περιφερόμενου στο Διάστημα εξωπλανήτη που κατάφερε με τις βαρυτικές του δυνάμεις το ηλιακό μας σύστημα να συλλάβει και να τον εγκλωβίσει εντός του νέφους Οορτ.

Εχει διαπιστωθεί ότι διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα απομακρύνουν από τη θέση τους κάποιους πλανήτες και τους οδηγούν έξω από το αστρικό τους σύστημα υποχρεώνοντας τους να περιπλανώνται στο διαστρικό κενό. Εχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πλανήτες. Θεωρητικώς αν κάποιος τέτοιου είδους πλανήτης βρεθεί εντός του βαρυτικού βεληνεκούς ενός μεγαλύτερου σώματος (πλανήτη ή άστρου) ή μιας μεγάλης κοσμικής δομής όπως ένα αστρικό σύστημα μπορεί να εγκλωβιστεί εκεί και να αποκτήσει ένα νέο τόπο κατοικίας. Μένει να διαπιστωθεί τώρα αν υπάρχει τρόπος να γίνει προσπάθεια εντοπισμού αυτού του πλανήτη για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η ύπαρξη του.

Naftemporiki.gr