Skip to main content

Το τεράστιο σώμα του μεγαλόδοντα ήταν… καλοριφέρ

Οι γιγάντιοι καρχαρίες ήταν θερμόαιμοι σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο μεγαλόδοντας είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Οι μεγαλόδοντες εμφανίστηκαν στους ωκεανούς της Γης πριν από περίπου 28 εκατ. έτη και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 2 εκατ. έτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί διάφορα στοιχεία για αυτούς τους τρομερούς θαλάσσιους θηρευτές. Ανάμεσα στα διάφορα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί από τις παλαιοντολογικές έρευνες για τους μεγαλόδοντες είναι ότι είχαν κατά μέσο όρο μήκος 17 μέτρων και βάρος 61 τόνους. Αυτός ο τρομερός θαλάσσιος θηρευτής χρειαζόταν περί τις 98 χιλιάδες θερμίδες την ημέρα για να επιβιώσει. Το στομάχι του είχε χωρητικότητα δέκα χιλιάδων λίτρων όταν συγκριτικά το ανθρώπινο στομάχι μπορεί κατά μέσο όρο να χωρέσει περίπου δύο λίτρα νερού και φαγητού.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PNAS» ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα ευρήματα της δική της έρευνας για τους μεγαλόδοντες. Το πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι μεγαλόδοντες ήταν θερμόαιμα πλάσματα και μάλιστα η θερμοκρασία του σώματος τους ήταν επτά βαθμούς Κελσίου πάνω από την θερμοκρασία των υδάτων στα οποία κινούνταν και ζούσε. Οι σημερινοί καρχαρίες έχουν θερμοκρασία σώματος πολύ κοντινή με αυτή του νερού και η ανακάλυψη όπως είναι ευνόητο φωτίζει την εξέλιξη των καρχαριών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό γεωθερμικών τεχνικών για να υπολογίσουν τη θερμοκρασία του σώματος του γιγαντιαίου καρχαρία με βάση τις συνθέσεις διαφόρων ισοτόπων και άλλων στοιχείων σε απολιθωμένα δόντια του μεγαλόδοντα. «Η γεωχημική τεχνική που χρησιμοποιήσαμε είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την εξέταση της θερμόαιμης φύσης των δεινοσαύρων. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε θαλάσσια σπονδυλωτά όπως οι καρχαρίες μελετώντας ανατομικά συστατικά τους όπως τα δόντια» αναφέρει ο Κενσού Σιμάντα, παλαιοβιολόγος του Κολλεγίου Επιστήμης και Υγείας του Πανεπιστημίου DePaul στο Σικάγο.

Naftemporiki.gr