Skip to main content

Ερχονται τα… μανιταροτσιπάκια

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν τσιπ αποτελούμενα από μύκητες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητική ομάδα προτείνει ένα νέο τρόπο στην προσπάθεια περιορισμού των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ υπολογιστών. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μπορούν να κατασκευάζονται τσιπάκια από… μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι το ορατό μέρος πολυκύταρων μυκήτων και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί το δέρμα τους να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια βιοδιασπώμενη βάση για ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία είναι γνωστό ότι θερμαίνονται κατά τη χρήση τους και επίσης η συγκόλληση τους απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με ένα μυκητιακό υπόστρωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε πλακέτες τυπωμένου κυκλώματος αλλά και σε μπαταρίες. Η βάση αυτή εκτέθηκε σε θερμοκρασίες άνω των 250 βαθμών Κελσίου και αποδείχθηκε ότι αντέχει και δεν παθαίνει κάποια ζημιά.

Αυτή η βάση προέρχεται από τον μύκητα reishi ένα καστανόξανθου χρώματος μανιτάρι με ισχυρή δομή παρόμοιας με αυτής του ξύλου το οποίο  αναπτύσσεται σε νεκρό σκληρό ξύλο. Το reishi είναι επίσης ένα τονωτικό για την υγεία, οπότε μετά την αφαίρεση του δέρματος, το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσάι ή άλλους σκοπούς. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μύκητα με πάχος παρόμοιο με το χαρτί. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το reishi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή προηγμένων ηλεκτρονικών φορητών συσκευών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξερευνούν τη φύση για τη δημιουργία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη δημιουργία τρανζίστορ (ημιαγωγοί στερέας κατάστασης) που είναι κατασκευασμένα από ξύλο.

Naftemporiki.gr