Skip to main content

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που σε κάνουν σεφ (βίντεο)

Στιγμιότυπο από τη δημιουργία των μπισκότων με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας με τον χρήστη να βλέπει να εμφανίζονται μπροστά του διάφορες πληροφορίες.

Τα γυαλιά προβάλουν μπροστά στα μάτια του χρήστη όλες τις οδηγίες και πληροφορίες για να μαγειρέψει χωρίς λάθη.

Τα τελευταία οι κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας αλλά και μικρότερες εταιρείες έχουν ριχτεί στη μάχη της δημιουργίας έξυπνων γυαλιών, έναν τομέα που πιστεύεται ότι θα αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα επόμενα χρόνια. Κάθε εταιρεία παρουσιάζει τη δική της εκδοχή τέτοιων γυαλιών τα οποία συνδέονται με το Internet, συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο του χρήστη τους, διαθέτουν κάμερα και μικρόφωνα προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών.

Η εμφάνιση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που σε αντίθεση με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) εμφανίζει πληροφορίες στον χρήστη χωρίς αυτός να χάνει την επαφή του με το περιβάλλον είναι ιδανική για χρήση σε έξυπνα γυαλιά αφού μπορεί κάποιος να εργάζεται, να περπατά, να ξεκουράζεται ακόμη και να οδηγεί βλέποντας χρήσιμες για αυτόν πληροφορίες μπροστά στα μάτια του χωρίς να αποσπάται όμως η προσοχή του από αυτό που κάνει.

Η αμερικανική εταιρεία Snap παρουσίασε το 2021 ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών και έκτοτε εξελίσσει την τεχνολογία τους. Η εταιρεία δημιούργησε ένα νέο μοντέλο γυαλιών που ονόμασε Next Generation Spectacles. Ανάμεσα στις δυνατότητες τους τα γυαλιά βοηθούν τον χρήστη τους να μαγειρέψει. Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους τα γυαλιά καθοδηγούν τον χρήστη τους προβάλλοντας μπροστά του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (συνταγή, δεδομένα ηλεκτρικών συσκευών κ.α.) με τρόπο τέτοιο ώστε αυτός να μην κάνει κανένα λάθος στην εκτέλεση μια συνταγής.

Η Λόρεν Κέισον είναι Creative Technologist, μια κατηγορία προγραμματιστών και ερευνητών που ασχολούνται κυρίως με την ανάπτυξη τεχνολογίας για καινοτόμα προϊόντα. Η Κέισον που της αρέσει η μαγειρική και ιδιαίτερα η ζαχαροπλαστική αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για τα Next Generation Spectacles ώστε αυτά να βοηθούν κάποιον να μαγειρέψει. Η Κέισον αποφάσισε να δοκιμάσει η ίδια την εφαρμογή της για να φτιάξει μπισκότα καταγράφοντας όλη τη διαδικασία μέσα από την κάμερα των γυαλιών. Όπως αποδείχτηκε τα γυαλιά τη βοήθησαν έτσι ώστε να φτιάξει τα μπισκότα όπως ακριβώς έλεγε η συνταγή.

Τα Next Generation Spectacles βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια των προγραμματιστών και δημιουργών εφαρμογών για δοκιμές και αναμένεται σύντομα να γίνουν γνωστά η ημερομηνία που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά αλλά και η τιμή τους. Το προηγούμενο μοντέλο έξυπνων γυαλιών της Snap πάντως κοστίζει 380 δολάρια αν θέλει κάποιος να έχει μια τάξη μεγέθους για το κόστος του νέου μοντέλου.

Naftemporiki.gr