Skip to main content

Η Space X εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο του Internet πέμπτης γενιάς

Καλλιτεχνική απεικόνιση των δορυφόρων Sateliot (πηγή φωτό Sateliot)

Ξεκινά η εποχή του 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Λίγες μόλις μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του σούπερ πυραύλου της η Space X, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο Sateliot_0 που είναι πιο γνωστός με το όνομα «The GroundBraker». Η εκτόξευση έγινε από τις εγκαταστάσεις της Space X στην Καλιφόρνια αφού αυτές στο Τέξας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Super Heavy ο οποίος εξερράγη στο αέρα αποτυγχάνοντας να αποσυνδεθεί από το διαστημόπλοιο Starship που μετέφερε έξω από τη Γη.

Ο δορυφόρος Sateliot_0 είναι ο πρώτος που θα προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 5G. Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πέμπτης γενιάς υπόσχονται  μια νέα ψηφιακή επανάσταση επιταχύνοντας και αναβαθμίζοντας υπάρχουσες εφαρμογές αλλά δημιουργώντας και ανυπολόγιστο αριθμό νέων προηγμένων υπηρεσιών σε κάθε τομέα της δραστηριότητας και της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Το 5G θα αποτελέσει τη σπονδυλική στήλη του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) την τεχνολογία που από τη μια πλευρά θα εκτοξεύσει κυριολεκτικά τις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και μάλιστα ασύρματα ενώ από την άλλη θα επιτρέψει τη διασύνδεση τόσο μεταξύ τους όσο και με το Internet των οικιακών συσκευών και συστημάτων, των αυτοκινήτων στους δρόμους κ.α. Οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων θα είναι τόσο μεγάλες που θα μπορεί για παράδειγμα, να «κατεβάσει» κάποιος στο κινητό του τηλέφωνο μια κινηματογραφική ταινία σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ο δορυφόρος Sateliot_0 ανήκει στην εταιρεία Sateliot που εδρεύει στη Βαρκελώνη και σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα στόλο 250 δορυφόρων που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 5G σε όλες τις περιοχές της Γης.

Naftemporiki.gr