Skip to main content

Δείτε μια νέα πόλη φιλική σε κατοίκους και περιβάλλον (βίντεο)

πηγή φωτό Framlab

Αρχιτεκτονικό γραφείο προτείνει ένα νέο μοντέλο αστικής δόμησης.

Το Framlab είναι ένα στούντιο αρχιτεκτονικής έρευνας και ντιζάιν με γραφεία στη πόλη Μπέργκεν της Νορβηγίας και τη Νέα Υόρκη. Το Framlab παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλάνο αστικού σχεδιασμού με ιδέες, κτίρια και χώρους που συνδυάζουν την σύγχρονη τεχνολογία και αισθητική, την φιλικότητα στο περιβάλλον αλλά και την επικοινωνία των κατοίκων για ένα «καλύτερο μέλλον» όπως περιγράφουν το πρότζεκτ αυτό οι εμπνευστές του.

Σχεδιάστηκαν επαναστατικού σχεδιασμού και εργονομίας κτίρια που κατασκευάζονται με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης τα οποία μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα ως κατοικίες είτε να δημιουργούνται ολόκληρες γειτονιές με αυτά σε αστικές περιοχές που δεν υπάρχει δόμηση.

Ένα από αυτά τα κτίρια είναι το Open House που στοχεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσωπικής απομόνωσης στις πόλεις. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση των κατοίκων μέσω κοινόχρηστων χώρων. Ο σχεδιασμός του κτιρίου ενσωματώνει μια σειρά από ανοιχτούς χώρους που συνδέουν διαφορετικά μέρη του κτιρίου, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι απαλές άκρες του κτιρίου. Ο γενικότερος σχεδιασμός του κτιρίου προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας για άτομα που μπορεί να αισθάνονται απομονωμένα στην πόλη.

Το  πρότζεκτ Oversky στοχεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του περιορισμένου χώρου στις αναπτυσσόμενες πόλεις. Το έργο τοποθετεί κτίρια που μοιάζουν με σύννεφα πάνω από τους δρόμους της πόλης. Αυτά τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί για να είναι αρθρωτά και προσαρμόσιμα, επιτρέποντάς τους να αναδιαμορφωθούν εύκολα καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της πόλης. Τα κτίρια έχουν επίσης σχεδιαστεί για να είναι ενεργειακά αποδοτικά, με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες να παρέχουν ενέργεια.

Το πρότζεκτ Glasir στοχεύει στην αντιμετώπιση του ζητήματος των αχρησιμοποίητων αστικών χώρων. Το έργο εκμεταλλεύεται τους εναπομείναντες αστικούς χώρους, όπως άδειες εκτάσεις και εξωραϊσμό των δρόμων, δημιουργώντας μεγάλα γυάλινα δεντρόσπιτα με κοινοτικούς κήπους στο εσωτερικό τους. Αυτά τα δεντρόσπιτα έχουν σχεδιαστεί για να είναι αρθρωτά και προσαρμόσιμα, επιτρέποντάς τους να αναδιαμορφώνονται εύκολα καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της πόλης. Τα δεντρόσπιτα έχουν επίσης σχεδιαστεί για να είναι ενεργειακά αποδοτικά, με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες να παρέχουν ενέργεια.

Οι ιδέες του Framlab στοχεύουν στην αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων στις αναπτυσσόμενες πόλεις. Αυτά τα έργα έχουν σχεδιαστεί για να είναι αρθρωτά και προσαρμόσιμα, επιτρέποντάς τους να αναδιαμορφωθούν εύκολα καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της πόλης. Επιπλέον, αυτά τα έργα έχουν σχεδιαστεί για να είναι ενεργειακά αποδοτικά, με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες να παρέχουν ενέργεια. Με αυτά τα έργα, το Framlab ελπίζει να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για τις πόλεις.

Naftemporiki.gr