Skip to main content

Υπόγειους ωκεανούς βλέπουν οι επιστήμονες (και) σε δορυφόρους του Ουρανού

Οι δορυφόροι του Ουρανού μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς (πηγή φωτό NASA/Johns Hopkins APL/Mike Yakovlev)

Σε τουλάχιστον δύο, μπορεί και σε πέντε, φεγγάρια του πλανήτη μπορεί να υπάρχει νερό και πιθανώς ζωή.

Το άνυδρο και άγονο (πλην Γης) ηλιακό μας σύστημα είναι όπως φαίνεται μια πλασματική εικόνα αφού εντοπίζονται συνεχώς υδάτινοι κόσμοι σε αυτό ορισμένοι εκ των οποίων διαπιστώνεται ότι έχουν και συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Μετά τα φεγγάρια του Δία (Ευρώπη), του Κρόνου (Εγκέλαδος), τον Πλούτωνα και κάποιους ακόμη νάνους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα που τα στοιχεία που υπάρχουν υποδεικνύουν την παρουσία ωκεανών κάτω από την επιφάνεια τους ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι δύο δορυφόροι του Ουρανού είναι πολύ πιθανό να διαθέτουν ενεργά γεωλογικά συστήματα υπόγειων ωκεανών. Οι ερευνητές αφήνουν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των δορυφόρων του Ουρανού με υπόγειο ωκεανό να είναι πέντε.

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο, ο τρίτος μεγαλύτερος και ο τέταρτος σε μάζα πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 27 δορυφόροι του πλανήτη οι οποίοι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος δεν έχουν λάβει ονόματα της ελληνικής μυθολογίας αλλά ονόματα χαρακτήρων έργων του Ουίλιαμ Σέξπηρ και ποιημάτων του Αλεξάντερ Πόουπ.

Το σκάφος Voyager 2 της NASA επισκέφτηκε το σύστημα του Ουρανού το 1986 στη διάρκεια του επικού του ταξιδιού που το έχει οδηγήσει μαζί με το δίδυμο του σκάφος Voyager 1 έξω από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Η ερευνητική ομάδα μελετώντας δεδομένα που κατέγραψε το Voyager 2 από το σύστημα του Ουρανού εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι οι δορυφόροι Άριελ και Μιράντα εκτοξεύουν στο Διάστημα ύλη (ενεργητικά σωματίδια) από την επιφάνεια τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο το ίδιο να συμβαίνει και σε άλλους τρεις δορυφόρους του πλανήτη.

Πρόκειται για μια γεωλογική διεργασία που συμβαίνει και στον Εγκέλαδο και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οφείλεται σε γεωλογικές διεργασίες που εξελίσσονται στον ωκεανό που υπάρχει στο εσωτερικό του. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ίδιο συμβαίνει στους δύο δορυφόρους του Ουρανού αυξάνοντας. «Είναι σύνηθες φαινόμενο η παρουσία σωματιδίων υψηλής ενέργειας να αποτελεί προπομπό της ύπαρξης ενός ωκεάνιου κόσμου» αναφέρει ο Ιάν Κοέν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Αν η άποψη των ερευνητών για τους δορυφόρους του Ουρανού επιβεβαιωθεί αυτόματα αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής έστω και σε μικροβιακή μορφή σε κάποιο κόσμο μακριά από τη Γη.

Naftemporiki.gr