Skip to main content

Το πρώτο ρομπότ οικοδόμος (βίντεο)

To ATLAS ανεβαίνει σκαλωσιές και μεταφέρει εργαλεία στους εργάτες. (πηγή φωτό Boston Dynamics)

Το ATLAS μπορεί να ανεβαίνει σκαλωσιές μεταφέροντας υλικά και να συνεργάζεται με τους εργάτες μιας οικοδομής.

Η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics που θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ρομποτικών τεχνολογιών είχε παρουσιάσει πριν δέκα χρόνια ένα δίποδο ανδροειδές που ονόμασε ATLAS. Αρχικά το ρομπότ ήταν στατικό και μπορούσε απλά να κρατάει κάποια αντικείμενα στα χέρια του. Οι ερευνητές της εταιρείας άρχισαν να αναβαθμίζουν το ρομπότ και σύντομα άρχισε να περπατάει και στη συνέχεια να αποφεύγει εμπόδια.

Προοδευτικά το ATLAS άρχισε να εξελίσσεται συνεχώς καταφέροντας να τρέχει και να κάνει διαφόρων ενέργειες που απαιτούν ανθρώπινη ισορροπία και πλαστικότητα όπως κατακόρυφο και τούμπες. Όπως αποδεικνύεται το ATLAS μπορεί πλέον να βοηθήσει και σε οικοδομικές εργασίες. Σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το ρομπότ μεταφέρει διαφόρων ειδών οικοδομικά υλικά, δημιουργεί κατασκευές, ανεβαίνει σκαλωσιές και μεταφέρει υλικά και εργαλεία συνεργαζόμενο αρμονικά με τους εργάτες.

Η Boston Dynamics αναφέρει ότι το ATLAS δεν είναι προς πώληση και λειτουργεί ως μια «πλατφόρμα έρευνας που έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά κάθε φορά τα όρια της κινητικότητας ενός ρομποτικού σώματος με στόχο να δημιουργηθούν ρομπότ που θα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας».

Naftemporiki.gr