Skip to main content

Το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο βγαίνει στους δρόμους (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζεται το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο (πηγή φωτό Lightyear)

Ξεκινά η παραγωγή ενός αυτοκινήτου που διαθέτει φωτοβολταϊκά συστήματα και μπορεί να κινείται για μερικές δεκάδες χλμ. χωρίς φόρτιση.

Η Ολλανδική εταιρεία Lightyear ανακοίνωσε ότι ξεκινά την παραγωγή ενός επαναστατικού αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα όχημα που οι δημιουργοί του θέλουν να κάνουν με αυτό το επόμενο βήμα στην φιλική στο περιβάλλον αυτοκίνηση. Το «Lightyear o» όπως ονομάζεται το μοντέλο είναι ένα σεντάν που λειτουργεί και φορτίζεται με τον συμβατικό τρόπο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως η οροφή και το καπό του αυτοκινήτου είναι καλυμμένα από ηλιακά πάνελ γεγονός που του επιτρέπει να λαμβάνει ηλιακή ενέργεια και να κινείται με αυτή.

Σύμφωνα με την εταιρεία το αυτοκίνητο μπορεί να κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται φόρτιση, για συνολική απόσταση περίπου 30 χλμ. Αυτό σημαίνει  φυσικά ότι η αυτονομία του είναι αρκετά περιορισμένη και ενδείκνυται μόνο για μετακινήσεις εντός των αστικών περιοχών. Αν πάντως ζει και εργάζεται σε μια τέτοια κοντινή ακτίνα θεωρητικώς τουλάχιστον μπορεί να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο αυτό για μήνες χωρίς να χρειαστεί να το φορτίσει ποτέ. Ανεξάρτητα από την πολύ μικρή του αυτονομία η εμφάνιση του οχήματος ανοίγει τον δρόμο σε αυτή την τεχνολογία και αν η αυτοκινητοβιομηχανία ή κάποιος άλλος επενδυτής δει κάποιες προοπτικές σε αυτή τότε θα υπάρξουν πρόοδοι και βελτιώσεις που θα αυξήσουν την αυτονομία τέτοιων οχημάτων δίνοντας έτσι μια εναλλακτική λύση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Η τιμή αυτού του πρώτου μοντέλου είναι ιδιαίτερα τσουχτερή και απευθύνεται σε πλούσιους φίλους της οικολογικής χρήσης αυτοκινήτων αφού το όχημα κοστίζει 250 χιλιάδες ευρώ με τα στελέχη της εταιρείας να δηλώνουν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κυκλοφορήσει ένα ακόμη πολύ φτηνότερο μοντέλο χωρίς να αναφέρουν το ποσοστό μείωσης της τιμής.

Naftemporiki.gr