Skip to main content

Τα τσιτάχ «τρέχουν» προς την εξαφάνισή τους

Shutterstock

Τα ταχύτερα ζώα του πλανήτη εξαφανίζονται με ταχύ ρυθμό σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που αποκαλύπτει και άλλα είδη οι πληθυσμοί των οποίων έχουν συρρικνωθεί σε άκρως ανησυχητικά επίπεδα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Peer J ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζει τα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης παρακολούθησης πληθυσμών ζώων που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η μελέτη έχει στοιχεία για πληθυσμούς διαφόρων ζώων στην αφρικανική ήπειρο και κυρίως στις σαβάνες. Όπως αναμενόταν η έρευνα αποκαλύπτει μειώσεις πληθυσμών πολλών ειδών με ένα από τα πιο εμβληματικά ζώα της Αφρικής τα τσιτάχ να εισέρχονται και αυτά στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν πλέον άμεσα με εξαφάνιση. Η μελέτη συμφωνεί με προηγούμενες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ένα πληθυσμό μόλις 2-4 χιλιάδων τσιτάχ σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο με το 90% να ζουν σε προστατευμένες περιοχές άρα τα τσιτάχ που ζουν ελεύθερα στην φύση είναι πλέον ελάχιστα. Υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που καταστρέφοντας με διαφόρους τρόπους την άγρια φύση συμπαρασύρονται στην καταστροφή και τα οικοσυστήματα  που υπάρχουν σε αυτή.

Toν μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει σύμφωνα με τη μελέτη ο Λυκάων, το αφρικανικό αγριόσκυλο οι πληθυσμοί του οποίου έχουν μειωθεί κατά 70% και εκτιμάται ότι ελεύθερα στη φύση ζουν μόλις χίλια άτομα του είδους. Οι ύαινες είναι ένα ακόμη ζώο που σύμφωνα με την μελέτη αντιμετωπίζει δραστική μείωση των πληθυσμών του και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε πολύ ανησυχητικά πλέον επίπεδα. Όπως όλες οι παρόμοιες έρευνες έτσι και αυτή μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη κατανόηση του προβλήματος της εξαφάνισης των ζώων και της ανάληψης των κατάλληλων δράσεων για την διάσωση τους.

Naftemporiki.gr