Skip to main content

Τρέιλερ φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητων από την Tesla

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισέρχονται δυναμικά στη ζωή μας αλλά ενώ τεχνολογικά δεν έχουν πλέον τίποτε να ζηλέψουν από τα συμβατικά οχήματα το ζήτημα της αυτονομία τους παραμένει το μεγάλο αγκάθι στη χρήση τους. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων όταν ξεκινούν πλήρως φορτισμένα. Από μερικές δεκάδες χλμ. των αρχικών μοντέλων σήμερα κυκλοφορούν ηλεκτρικά οχήματα που με μια φόρτιση μπορούν να καλύψουν αποστάσεις που αγγίζουν τα χίλια χλμ.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι ακόμη περιορισμένος εντός των αστικών περιοχών και ακόμη πιο περιορισμένος στα εθνικά ή επαρχιακά οδικά δίκτυα όλων των χωρών ακόμη και των πιο φιλικών στην ηλεκτροκίνηση. Η Tesla παρουσίασε στην έκθεση IdeenExpo στο Ανόβερο της Γερμανίας την πρόταση της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυτονομίας στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Πρόκειται για ένα τρέιλερ που διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Το τρέιλερ τοποθετείται φυσικά πίσω από το αυτοκίνητο και όποτε παραστεί ανάγκη οπουδήποτε και αν βρίσκεται το όχημα ο οδηγός μπορεί να κάνει μια στάση και να χρησιμοποιήσει το τρέιλερ για να φορτίσει το όχημα του και να συνεχίσει το ταξίδι του. Το τρέιλερ προσφέρει επίσης στον κάτοχο του οχήματος σύνδεση στο Internet μέσω του δορυφορικού στόλου Starlink της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ στον οποίο ανήκει και η Tesla. Δεν έγινε πάντως γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμο το τρέιλερ στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πόσο θα κοστίζει.