Skip to main content

Συμφωνία της Κούβας με τη Google για βελτιωμένη πρόσβαση σε υλικό από υπηρεσίες της

Η Google υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κούβας τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας θα παρέχεται στους χρήστες του Ίντερνετ στη χώρα ταχύτερη πρόσβαση στο υλικό της.

Ο Έρικ Σμιντ, πρόεδρος της μητρικής Alphabet Inc. υπέγραψε τη συμφωνία με τη Μάιρα Άρεβιτς Μαρίν, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ETECSA (η οποία έχει το μονοπώλιο). Σύμφωνα με τη συμφωνία, παρέχεται στους Κουβανούς γρήγορη πρόσβαση στο δίκτυο Google Global Cache, όπου αποθηκεύεται υλικό από ιστοσελίδες όπως το Gmail και το YouTube σε servers που βρίσκονται κοντά στους χρήστες.

Στην Κούβα η δημόσια πρόσβαση στο Ίντερνετ περιορίζεται σε αργά και ακριβά Wi-Fi hot spots, οπότε είναι ασαφές το κατά πόσο η συμφωνία θα επηρεάσει τις υπηρεσίες Ίντερνετ στην Κούβα βραχυπρόθεσμα. «Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην ETECSA να χρησιμοποιεί την τεχνολογία μας για να μειώσει το latency, μέσω του caching δημοφιλούς, υψηλού bandwidth, υλικού, όπως βίντεο YouTube, σε τοπικό επίπεδο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Google.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αμερικανική εταιρεία θα εγκαταστήσει servers στην Κούβα για τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, περιλαμβανομένων του Gmail και του YouTube.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε καταστήσει την καλύτερη πρόσβαση στο Ίντερνετ μια από τις βασικές προτεραιότητες των προσπαθειών του για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα. Ωστόσο μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Κούβας δεν έβλεπε θετικά το «άνοιγμα» σε αμερικανικές εταιρείες για τη διασύνδεση της χώρας, επικαλούμενη προβληματισμούς εθνικής ασφαλείας. Σημειώνεται πως μόνο το 5,6% των σπιτιών στη χώρα είχαν πέρυσι πρόσβαση στο Ίντερνετ ή σε intranet, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η συμφωνία με τη Google λαμβάνει χώρα καθώς αξιωματούχοι στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον επιδιώκουν να κλείσουν εκκρεμούσες συμφωνίες, πριν ολοκληρωθεί η θητεία του προέδρου Ομπάμα τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται πως ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει πως θα σταματήσει τις κινήσεις προσέγγισης εάν η Κούβα δεν προβεί σε πολιτικούς και άλλους συμβιβασμούς. Πάντως, έχει εκφραστεί και υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση χώρα μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο.