Το ενδεχόμενο αξιοποίησης διηπειρωτικών πυραύλων Topol-M, που αυτή τη στιγμή φέρουν πυρηνικές κεφαλές, για εκτοξεύσεις διαστημικών αποστολών, εξετάζει η Ρωσία- ακολουθώντας τον δρόμο παλαιότερων πυραύλων, που είχαν την ίδια πορεία.
Σύμφωνα με το RT, ο Γιούρι Σολομόνοφ, ένας από τους σχεδιαστές των πυραύλων Topol, ο οποίος βρίσκεται στην ΟΡΚΚ (United Rocket and Space Corporation, κρατική εταιρεία- «ομπρέλα» για πολλές ρωσικές διαστημικές βιομηχανίες) είπε πως το πρόγραμμα μετατροπής είναι πιθανόν να αρχίσει μέσα σε δύο χρόνια. Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, είναι έγκριση από τον πρόεδρο Πούτιν, η οποία αναμένεται τον Νοέμβριο- και μετά μπορεί να προετοιμαστεί εκτόξευση μέσα σε δύο χρόνια, όπως είπε ο Σολομόνοφ σε δημοσιογράφους.
Το πρόγραμμα μετατροπής έχει λάβει ήδη την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης και έχει ως στόχο να αποφέρει ισχυρά οχήματα εκτόξευσης, με βάση τους παλιούς ICBM, και επίσης να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία.
Ο Topol-M, γνωστός στη Δύση ως SS-27 Sickle, είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος που χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρες RT-2PM2. Τέτοιου είδους μετατροπή έχει γίνει και στο παρελθόν με τους προκατόχους τους, τους RT-2PM. Κάποιοι από αυτούς τους κινητήρες βρέθηκαν σε πυραύλους Start και Start-1. Επίσης, ο πύραυλος Rokot αποτελεί τροποποιημένη έκδοση του RS-18B (UR-100N) και έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 30 αποστολές- ωστόσο δεν αναμένεται να έχει και πολύ μέλλον ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς κρίσιμα συστήματά του κατασκευάζονταν στην Ουκρανία.
Όσον αφορά στη θέση των πυραύλων στο σημερινό ρωσικό οπλοστάσιο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει την αντικατάσταση των Topol-M με τους πιο σύγχρονους RS-24 Yars, που παράγονται από το 2010, σε εκδόσεις τόσο για εκτόξευση από σιλό όσο και από οχήματα.