Στη δημοσιότητα βίντεο με σκηνές λεηλασίας των αποσκευών της πτήσης MH17

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 09:00
UPD:10:00
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Λίγο μετά την τραγωδία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 2166 με την οποία ζητείται οι υπεύθυνοι της καταστροφής να λογοδοτήσουν και όλα τα κράτη να συνεργασθούν πλήρως στην έρευνα.

A- A A+

Βίντεο το οποίο δείχνει σκηνές λεηλασίας των αποσκευών της πτήσης MH17 του Boeing 777 της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο στην ανατολική Ουκρανία, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε σε ζώνη κοντά στη γραμμή του μετώπου των συγκρούσεων ανάμεσα στις φιλορωσικές αυτονομιστικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι 298 επιβαίνοντες, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί και Αυστραλοί, σκοτώθηκαν.

Η Daily Telegraph του Σίδνεϊ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο σήμερα, αναφέρει ότι αυτό προέρχεται από τη βάση των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και ότι βρίσκεται στην κατοχή της εδώ και μόλις μία εβδομάδα. Μαγνητοσκοπήθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές αμέσως μετά τη συντριβή, όταν αυτοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος.

EURONEWS

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ερασιτεχνικό βίντεο εμφανίζονται ένοπλοι με στρατιωτικές στολές, ανάμεσα στα συντρίμμια και τα πτώματα, να ανοίγουν τις αποσκευές των επιβατών και του πληρώματος για να κλέψουν πολύτιμα αντικείμενα. «Είναι ένα αποκρουστικό βίντεο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαμε λάβει εδώ και 12 μήνες, δηλαδή ότι η πτήση MH17 του Boeing 777 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Τζούλια Μπίσοπ.

Το Κίεβο και οι δυτικές δυνάμεις υπιοψιάζονται ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών κατέρριψαν το αεροσκάφος με πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, τον οποίο τούς είχε προμηθεύσει η Ρωσία. Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά αυτήν την εκδοχή και επιρρίπτει την ευθύνη στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στη διάρκεια τελετής στη μνήμη των θυμάτων ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ αποκάλυψε σήμερα επιτύμβια στήλη στην Καμπέρα. «Σήμερα θυμόμαστε τους νεκρούς μας και ευχαριστούμε όσους τους έφεραν πίσω στη πατρίδα τους» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο ότι το βίντεο της Daily Telegraph αποδεικνύει ότι η συντριβή δεν ήταν «σε καμία περίπτωση ατύχημα».

Λίγο μετά την τραγωδία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 2166 με την οποία ζητείται οι υπεύθυνοι της καταστροφής να λογοδοτήσουν και όλα τα κράτη να συνεργασθούν πλήρως στην έρευνα.

Η Μαλαισία, η Ολλανδία και από σήμερα και η Βρετανία, ζητούν τη συγκρότηση διεθνούς δικαστηρίου για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων της συντριβής της πτήσης MH17.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή