Υεμένη: Αιματηρές συγκρούσεις σιιτών ανταρτών με αστυνομία και σουνίτες

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 18:58
UPD:19:01
REUTERS/FAISAL AL NASSER

Η επίθεση στην Κόμπζα ακολουθεί επίθεση με οβίδες εναντίον τεμένους του χωριού αυτού βόρεια της Ράντα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 2 άνθρωποι και να τραυματιστούν 14.

A- A A+

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι οποίες ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των σιιτών πολιτοφυλάκων ενός του αεροδρομίου της Σαναά, την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται τις δύο τελευταίες ημέρες σε περιοχές γύρω από τη Ράντα, στην κεντρική Υεμένη.

Εντός του διεθνούς αεροδρομίου της Υεμένης ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων πολιτοφυλάκων που έχουν αναπτυχθεί στην τοποθεσία, μετά την κατάληψη της Σαναά την 21η Σεπτεμβρίου από τους μαχητές του σιιτικού κινήματος Ανσαρουάλα.

«Δύο αστυνομικοί όπως και ένας πολίτης που βρίσκονταν στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου σκοτώθηκαν» στις μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα, για ένα σύντομο διάστημα, να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Οι μάχες σημειώνονται έπειτα από στάση εργασίας την οποία πραγματοποίησαν για πολλές ώρες οι υπάλληλοι του αεροδρομίου, ζητώντας την απόσυρση των σιιτών παραστρατιωτικών, που αποτελούν πηγή έντασης, καθώς προκαλούν με τις ενέργειές τους και κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιβάτες και εργαζομένους, σύμφωνα με τους απεργούς.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρεσβευτές δυτικών χωρών εξέφρασαν παράπονα ότι «οι (σιίτες) πολιτοφύλακες Χούδι διενήργησαν ελέγχους στις αποσκευές διπλωματών στο αεροδρόμια κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών».

Την ίδια ώρα, κοντά στη Ράντα, στην επαρχία Μπάιντα, στην κεντρική Υεμένη, η οποία αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των σουνιτικών φυλών και των σιιτών παραστρατιωτικών, έξι σιίτες σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό.

Η επίθεση στην Κόμπζα ακολουθεί επίθεση με οβίδες εναντίον τεμένους του χωριού αυτού βόρεια της Ράντα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 2 άνθρωποι και να τραυματιστούν 14 άνθρωποι μεταξύ των πιστών που προσεύχονταν εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με άλλες πηγές από τις φυλές, 36 σιίτες παραστρατιωτικοί και τέσσερις ένοπλοι που ανήκαν σε σουνιτικές φυλές έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών σε χωριά στη Ράντα.

Παρά τις βαριές απώλειες που έχουν υποστεί στις τάξεις τους, οι φυλές «είναι αποφασισμένες να πολεμήσουν τους Χούδι ωσότου εγκαταλείψουν» τις περιοχές τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φύλαρχος Σάλεχ Άμπου Σαρίμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή