Συναντήσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τους ενστόλους

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 13:46
UPD:14:52
MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους εκπροσώπους των ένστολων, με τους οποίους είχε συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ένστολων, καθώς ο υπουργός αναπληρωτής θα συζητήσει νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.

Σημειώνεται ότι, συμβολικό αποκλεισμό του ΓΛΚ πραγματοποιούν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, στις οποίες ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και συμπαράστασή του και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, για όλους τους εργαζόμενους.

Συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα είχαν και οι απόστρατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι ζητούν την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ είναι είναι ανοιχτοί σε συζήτηση για σταδιακή εξόφληση των αναδρομικών.

Σύμφωνα με τους απόστρατους ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ορισμένα εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων με βάση την απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει νέα συνάντηση, αφού λάβει την έγκριση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού των Αποστράτων αντιναύαρχος Σπύρος Περβανάς ανέφερε επίσης ότι ετέθη θέμα και συμψηφισμού των ποσών που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο με οφειλές των απόστρατων προς την εφορία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των πολιτών.

Οι ένστολοι υπολογίζουν ότι για την επιστροφή των αναδρομικών απαιτείται ένα κονδύλι 550 έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012, το κόστος ανέρχεται σε 200 έως 250 εκατ. ευρώ ανά έτος, από το 2015 και μετά.

Ειδικά για τους απόστρατους, το κόστος για την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ ετησίως.   

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή