Στο Βατικανό θα βρεθεί ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 15:59
UPD:18:07
REUTERS/ANDREA COMAS
A- A A+

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ' και η βασίλισσα Λετίθια θα επισκεφθούν προσεχώς στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό πριν μεταβούν στις γειτονικές χώρες, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάλιο.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αναμένεται να πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι περιοδεία στο εξωτερικό, ενώ προγραμματίζεται επίσης και μια περιοδεία ανά τη χώρα.

«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα όσον αφορά το διεθνές επίπεδο, με το Βατικανό στην πρώτη θέση», δήλωσε ο υπουργός στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE, χωρίς να διευκρινίσει τις ημερομηνίες του ταξιδιού.

Το Σεπτέμβριο ο βασιλιάς θα μετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο κ. Γκαρθία διευκρινίζοντας ότι ο Φίλιππος «θα παρουσιάσει τότε τη διεθνή πολιτική της Ισπανίας και θα επιδιώξει τη στήριξη στην υποψηφιότητα της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2015-2016».

Η Ισπανία ανταγωνίζεται με τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη ο νέος βασιλιάς θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος του έστειλε την Πέμπτη συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να συνεργαστώ από κοντά με τον βασιλιά Φελίπε Στ΄ και να συνεχίσω τα επόμενα χρόνια την ενίσχυση των σχέσεων», μεταξύ των δύο πλευρών, έγραψε ο κ. Ομπάμα.

Ο 46χρονος Ισπανός βασιλιάς ορκίστηκε την Πέμπτη μετά την παραίτηση του πατέρα του Χουάν Κάρλος στη διάρκεια λιτής τελετής στο ισπανικό κοινοβούλιο, χωρίς την παρουσία ξένων αντιπροσωπειών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή