Μέρκελ - Κάμερον «τα είπαν» για την Κομισιόν

Σε «κλίμα ειλικρίνειας»
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 14:41
UPD:14:43
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχαν την Τετάρτη το βράδυ «ειλικρινή συζήτηση» για τον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες του κ. Κάμερον.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά το δείπνο της Ομάδας των Επτά (G7) αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και «οι συζητήσεις τους αφορούσαν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις προτεραιότητές της και τον επόμενο πρόεδρο».

Η συζήτησή τους «ήταν φιλική, ειλικρινής και εποικοδομητική, όπως συμβαίνει συνήθως και διεξήχθη με τη βούληση να βρεθεί μια συναίνεση», έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές.

Από την περασμένη εβδομάδα, την επομένη των ευρωεκλογών, ο κ. Κάμερον έδειξε σαφώς πως είναι αντίθετος στην ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον υποψήφιο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο παρέμεινε η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Για τους Βρετανούς, ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε επί σχεδόν 19 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι ταυτόχρονα άνθρωπος του παρελθόντος και υπερβολικά φεντεραλιστής (οπαδός της ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε. σε ανώτερη βάση ολοκλήρωσης).

Το πρωί, ο κ. Κάμερον συνάντησε επίσης τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές στη χώρα του, τον πρόεδρο της απερχόμενης Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν την περασμένη εβδομάδα να βρει συμβιβαστική λύση για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να προτείνουν ένα όνομα με την ευκαιρία της επόμενης συνόδου τους στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφανθεί για την πρόταση σε σύνοδο της ολομέλειάς του στα μέσα Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή