Μεταφυσικός έρωτας σε μαιευτική ενθύμηση

Στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις»
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 09:40
A- A A+

Τι ξέρουμε για τον έρωτα και τι είναι αυτό που ερωτευόμαστε; Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τη γνώση αυτή και γιατί; Πώς η γνώση αυτή παύει να είναι θεωρία και γίνεται συναίσθηση μέσα από την καθημερινή μας πραγματικότητα; Και τότε, πόσο καθαρτική και λυτρωτική μπορεί να γίνει;

Διαπραγματευόμενη - μέσα από έναν καθημερινό διάλογο - τον έρωτα στη φυσική και μεταφυσική του διάσταση, η παράσταση  «ΕΡΩΣ: Η ενθύμησις ενός διαλόγου», σε δραματουργική επεξεργασία και κείμενα διαλόγων της Χρυσάνθης Κορνηλίου, μετά την περσινή της επιτυχία,  επιστρέφει στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις», από την Τετάρτη 26 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη, στις 9 το βράδυ.

Προς τη βίωση του ιδεώδους

Με πρωταγωνιστές τη Μαρία Αλιφέρη και τον Νίκο Αλεξίου, η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τους διαλόγους Σωκράτους και Διοτίμας του πλατωνικού «Συμποσίου» και, με όχημα έναν καθημερινό διάλογο «μαιευτικού» χαρακτήρα, ο οποίος γεννιέται και εξελίσσεται με έναν απλό τρόπο, που φέρνει στην επιφάνεια τη δική μας εμπειρία, επιχειρεί να εισδύσει στον χώρο των ιδεών μέσα από την «ενθύμηση» και να προκαλέσει στον θεατή την ανάμνηση - βίωση του ιδεώδους.

Η παράσταση είναι διανθισμένη με σκηνές τραγωδίας, που τεκμηριώνουν την πλατωνική θεώρηση, ενώ οι ηθοποιοί που την αποδίδουν μπορεί να είναι ο καθένας από μας, που διερωτάται, στοχάζεται και διαπιστώνει. Η απλότητα, με την οποία εξελίσσεται ο διάλογος, και η ικανότητα του να ανασύρει προσωπικά μας βιώματα καθιστούν σε πρώτη θέση τη διαχρονικότητα και όχι την ιστορικότητα του θέματος που πραγματεύεται.

Ταυτότητα παράστασης
Δραματουργική επεξεργασία - κείμενα διαλόγων:  Χρυσάνθη Κορνηλίου, σκηνικά:  Όμηρος Κοσμίδης - Ρόζα Οικονόμου, τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Στούπης. Παίζουν: Μαρία Αλιφέρη, Νίκος Αλεξίου.

Πληροφορίες
Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»: Λέσβου 15 & Πόρου - Κυψέλη, τηλ.: 210 8613739. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι του ΟΑΕΔ και άτομα άνω των 65 ετών): 10 ευρώ.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή