«Η Αυστραλία παρακολουθούσε το κινητό του ινδονήσιου προέδρου»

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 11:23
UPD:11:33
REUTERS/AHIM RANI

O ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.

A- A A+

Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του προέδρου της Ινδονησίας, της συζύγου του και υπουργών της κυβέρνησής του παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας, όπως γράφει σήμερα ο τοπικός Τύπος.

Τα στοιχεία βασίζονται σε έγγραφα που προέρχονται από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της Αυστραλιανής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και της εφημερίδας The Guardian.

Σύμφωνα με αυτά, εννέα άνθρωποι του στενού προσωπικού και εργασιακού περιβάλλοντος του ινδονήσιου προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης από τις αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Καμπέρα και την Τζακάρτα ήταν ήδη τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των πρώτων πληροφοριών για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες και της αντιπαράθεσης σχετικά με τη τύχη των πλοιαρίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες από την Ινδονησία στην Αυστραλία.

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι αυστραλιανές υπηρεσίες Πληροφοριών παρακολούθησαν τις συνδιαλέξεις που είχε ο ινδονήσιος πρόεδρος μέσω του κινητού τηλεφώνου του επί δυο εβδομάδες τον Αύγουστο του 2009, όταν ο Κέβιν Ραντ του Εργατικού Κόμματος ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Ο κατάλογος των στόχων παρακολούθησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σύζυγο του ινδονήσιου προέδρου,'Ανι, τον αντιπρόεδρο Μποεντιόνο, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και τους υπουργούς Ασσφαλείας και Πληροφοριών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή