Ηλιακό αερόπλοιο θα διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια

Solar Ship
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 15:44
SOLARSHIP
A- A A+

Ονομάζεται Solar Ship («Ηλιακό Πλοίο»), όμως είναι ιπτάμενο, «πράσινο» και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ίσως το δούμε να απογειώνεται για να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή.

Το υβριδικό αερόπλοιο - κάτι μεταξύ ζέπελιν και υδροπλάνου - θα τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ και θα λειτουργεί υποβοηθούμενο από ήλιο (το ευγενές αέριο). Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να απογειωθεί ή να προσγειωθεί σε πολύ μικρές εκτάσεις, κάτι που θα του επιτρέπει να προσεγγίζει περιοχές, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητα ή αεροσκάφη.

YOUTUBE/SOLARSHIPMEDIA

The Solar Ship Story

Το Solar Ship κατασκευάστηκε από την ομώνυμη εταιρεία με έδρα το Τορόντο, ο ιδρυτής της οποίας υλοποιεί τώρα ένα όραμα 30 ετών. «Τα αερόπλοια είναι πιο παλιά και από τα ραδιόφωνα ή τα αυτοκίνητα, όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει την αποστολή να τα χρησιμοποιήσει κατ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στο BBC ο καναδός επιχειρηματίας Τζέι Γκόντσολ. Ο ίδιος πραγματοποιεί εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για την πρώτη αποστολή του σκάφους στην Αφρική, όπου θα διανείμει ιατροφαρμακευτικό υλικό σε απομονωμένα χωριά.

Τα ηλιακά πάνελ, πάνω στο αερόπλοιο, τροφοδοτούν έναν ηλεκτροκινητήρα και μια προπέλα, η οποία του δίνει την ώθηση να απογειωθεί. Ένα γιγαντιαίο αερόστατο με ήλιο του επιτρέπει να αιωρείται αντισταθμίζοντας παράλληλα το βάρος των πάνελ και των μπαταριών.

Το Solar Ship έχει μήκος 30 μέτρων και είναι σε θέση να μεταφέρει έως και μισό τόνο προμηθειών, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός χωριού ή μιας μικρής πόλης 2.000 κατοίκων. Μπορεί επίσης να  μετατραπεί σε μικρή κλινική. Απευθύνεται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες και ζώνες καταστροφών. Το κόστος του ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο, ενώ η ενοικίασή του στοιχίζει 30.000 δολάρια το μήνα.

Παρότι ο Γκόντσολ και η ομάδα του έχουν μεγάλες προσδοκίες, υπάρχουν κι εκείνοι που διατυπώνουν επιφυλάξεις, φοβούμενοι κυρίως ότι ένα τέτοιο αερόπλοιο μπορεί να προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους απομονωμένων κοινοτήτων, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέαμα ενός... ιπτάμενου γίγαντα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή