«Μυστική πρεμιέρα» για «Το κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

Στις αίθουσες από την Πέμπτη
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 12:16

Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά ασκεί δηλητηριώδη κριτική στο διεθνές οικονομικό σύστημα και αποκαλύπτει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των υποκινητών της απανταχού εξουσίας και της οικονομικής τρομοκρατίας.

Η ταινία «Το κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά ήταν η ταινία «έκπληξη» της χθεσινής «μυστικής πρεμιέρας» που πραγματοποιήθηκε στον Κινηματογράφο Δαναό. Τα έσοδα από την προβολή της Δευτέρας θα διατεθούν κατ' επιθυμία του σκηνοθέτη στο κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Στην πρεμιέρα, η οποία τελικά δεν ήταν και τόσο «μυστική», προσήλθε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, πολλοί Έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες αλλά και πολλά νέα παιδιά.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Για την ταινία και το θέμα της ο Κώστας Γαβράς είπε πριν την προβολή ότι: «Ο κόσμος της οικονομίας είναι ένας κόσμος με μεγάλο ενδιαφέρον, τρομερός, που έχει ανθρώπους με ιδέες και καλλιεργημένους. Μόνο που όλα αυτά δεν χρησιμεύουν σε τίποτα γιατί αυτός ο κόσμος τα κάνει όλα αυτά για τα λεφτά».

Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά ασκεί δηλητηριώδη κριτική στο διεθνές οικονομικό σύστημα και αποκαλύπτει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των υποκινητών της απανταχού εξουσίας και της οικονομικής τρομοκρατίας.

Δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ, σκοτεινές οικονομικές συναλλαγές, τραπεζικές απάτες μεγατόνων, οικονομικοί παράδεισοι, hedge funds, χρεοκοπία, αθέμιτα κέρδη και μπόλικες ακόμη κοινωνικο-οικονομικές εκφράσεις, συμπληρώνουν το λεξιλόγιό μας και αποτελούν πλέον όρους απαραίτητους για την καθημερινή μας επικοινωνία.

Ο Μαρκ Τουρνέιγ είναι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Η καριέρα του απογειώνεται  όταν αναλαμβάνει τη διεύθυνση σε μια από τις πιο ισχυρές τραπεζικές μονάδες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό τον τοποθετεί αυτόματα στο επίκεντρο των γεγονότων του διεθνούς χρηματοτραπεζικού συστήματος.  Εκεί καλείται να παλέψει και να βγει νικητής σε μια αρένα όπου οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Ο φιλόδοξος Μαρκ θα ανέλθει με την ίδια ευκολία και στα σαλόνια μιας μοντέρνας αριστοκρατίας, τα εύσημα της οποίας είναι η οικονομική κυριαρχία και η εξουσία. Σε ένα σύστημα που καταρρέει, ένας άνθρωπος θα προσπαθήσει να αναρριχηθεί.
«Το χρήμα είναι σαν το σκυλί. Θέλει παιχνίδι». Ο Κώστας Γαβράς ανεβάζει την κάμερα πάνω στα στρογγυλά τραπέζια των αποφάσεων, «χορογραφώντας» σε φρενήρη ρυθμό το σύγχρονο τραπεζικό κατεστημένο.

Η ταινία του Κώστα Γαβρά βγαίνει στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη.

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή