Ιστορικές μνήμες από μία σπουδαία ρεμπέτισσα

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 15:31

Η τυφλή σμυρνιά ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου, την οποία ενσαρκώνει στην παράσταση η Άννα Βαγενά.

A- A A+

Σαν ένα «μάθημα ιστορικής μνήμης», όπως τις αποκάλεσαν, οι μνήμες και οι μαρτυρίες της τυφλής σμυρνιάς ρεμπέτισσας Αγγέλας Παπάζογλου διατρέχουν τα ταραγμένα χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, επάνω στη θεατρική σκηνή.

Μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις των 12 τελευταίων χρόνων, η «Αγγέλα Παπάζογλου»,  επανέρχεται δυναμικά στο θέατρο Μεταξουργείο, όπου θα παρουσιάζεται από σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Συνυπογράφοντας τη σκηνοθεσία με τον Λάμπρο Λιάβα, η Άννα Βαγενά ενσαρκώνει την Αγγέλα, ερμηνεύοντας τον μονόλογο του επιλεγμένου κειμένου από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης».

Ο λόγος και οι μνήμες της Αγγέλας, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της, Γιώργη Παπάζογλου, αφήνοντας μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έρχονται πιο επίκαιρες από ποτέ να δώσουν ελπίδα μέσα από τον βαθύ και αγνό πατριωτισμό, που διέκρινε τη σπουδαία μικρασιάτισσα.

Μέσα από τα μάτια της ψυχής της

Η Αγγελική Παπάζογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη, το 1899, και ήταν κόρη του σπουδαίου βιολιστή Δημήτρη Μαρωνίτη ή Χιωτάκη. Έπαιζε σαντούρι και βιολί και ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία 11 ετών, πλάι στον πατέρα της. Το 1922, με τη μεγάλη καταστροφή και το κάψιμο της Σμύρνης, εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά και συνέχισε να τραγουδάει, συμβάλλοντας στη μεταφορά του αρχαίου ιωνικού πολιτισμού στην Παλιά Ελλάδα. Το 1924, γνωρίστηκε με τον Ευάγγελο Παπάζογλου ή Αγγούρη στα μουσικά στέκια της Αθήνας και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν, ενώ το 1929, έχασε εντελώς την όρασή της.

Ο Παπάζογλου, αν και ήταν από τους πιο χαρισματικούς σμυρνιούς συνθέτες του ρεμπέτικου, δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη το επάγγελμά του και της ζήτησε να σταματήσει το τραγούδι, ενώ και ίδιος σταμάτησε να ηχογραφεί τραγούδια το 1936, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις επιταγές της λογοκρισίας και εγκατέλειψε κάθε ενασχόληση με τη μουσική το 1940, πεθαίνοντας 3 χρόνια μετά. Η Αγγέλα έφυγε από τη ζωή σαράντα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1983, στο σπίτι της στην Κοκκινιά.

Ο γιος τους, ο Γιώργης, συγκέντρωσε τις αφηγήσεις της στο βιβλίο «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», καταγράφοντας τα λόγια, τις μνήμες της και τον καημό της ρωμιοσύνης.

Ταυτότητα παράστασης: επιλογή κειμένου και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά, σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος. Ερμηνεία: Άννα  Βαγενά.

Πληροφορίες

Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 4 - Αθήνα, τηλ.: 210 5234382. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα: 20:00, Τρίτη: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό, ανέργων, συνταξιούχων: 12 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή