Αντ. Ρουπακιώτης: Κανονικά η καταβολή των συντάξεων Ιουλίου

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 14:09
UPD:17:09

Κανονικά θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, σε σημερινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, σημειώνοντας πάντως ότι τα οικονομικά των Ταμείων είναι σε κακή κατάσταση.

A- A A+

Κανονικά θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, σε σημερινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί για την ομαλή καταβολή των συντάξεων από τον Αύγουστο και μετά, διότι όπως είπε κάτι τέτοιο «είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του υπηρεσιακού υπουργού και της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Ο κ. Ρουπακιώτης πρόσθεσε ότι τα οικονομικά των Ταμείων είναι σε κακή κατάσταση και ανέφερε ότι το ΙΚΑ θα χρειασθεί 1,4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων και 260 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων, παρ' ότι, όπως είπε, μόνον ένας στους πέντε ανέργους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Α. Ρουπακιώτης: Δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία για τον Ιούλιο

Α. Ρουπακιώτης: Δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία για τον Ιούλιο

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη ότι οι περισσότεροι Έλληνες καταβάλλουν τις εισφορές τους στο τέλος κάθε μήνα, οπότε και διαμορφώνεται η πραγματική εικόνα για την ταμειακή επάρκεια των Ταμείων. Η καταβολή των εισφορών, είπε, συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας και την εισφοροδοτική ικανότητα των δικαιούχων και σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα επιφέρει στα Ταμεία απώλειες 450 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον ΟΑΕΔ, είπε ότι έχει αναλάβει μέρος των λειτουργιών των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί και δεν απέκλεισε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση της θητείας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που έχει ορισθεί για την εκκαθάριση των οργανισμών και της οποίας η θητεία λήγει στις 31 Ιουλίου. Ο κ. Ρουπακιώτης συμπλήρωσε ότι από τα προγράμματα των δύο οργανισμών διατηρείται μόνον εκείνο της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και ότι καθημερινά φθάνουν στο υπουργείο Εργασίας αιτήματα των Εργατικών Κέντρων για χρηματοδότηση, ώστε να καταβληθούν αποδοχές του προσωπικού τους, που παραμένει απλήρωτο για 4, 5, και 6 μήνες.

Ανέφερε ακόμη ότι επιχειρήθηκε η αποκατάσταση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, αλλά προσέκρουσε, όπως είπε, στις περιορισμένες αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα Ταμεία που αρνήθηκαν την ένταξή τους στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ, διευκρίνισε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους φορείς να αναβάλουν την ένταξή τους μέχρι τις 31/12/2012, οπότε και θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί οι αναλογιστικές μελέτες και ότι, ως υπουργός Εργασίας έκανε δεκτές τις αποφάσεις των ασφαλιστικών φορέων και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων σε ένα ενιαίο Ταμείο, που πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/7/2012, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τους διοικητές των Ταμείων «παράταση μερικών μηνών», θέμα που επίσης είναι αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Ρουπακιώτης έκανε ειδική μνεία και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας όχι τόσο, όπως είπε, από την κατάργηση της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, όσο από τις συνεχείς καταγγελίες των κλαδικών συμβάσεων που καταγράφονται καθημερινά από τους εργοδότες για να αντικατασταθούν με επιχειρησιακές ή ατομικές.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για μορατόριουμ των κοινωνικών εταίρων και τόνισε ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από χώρους που την ανέμενε και βρήκε από εκεί που δεν ανέμενε, για να προσθέσει ότι το πρόβλημα λύνεται με νέα νομοθετική ρύθμιση που όμως «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης». Η λύση, όπως υποστήριξε, θα ήταν ο συνδυασμός μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης με την αποκατάσταση των όρων δικαίου που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή