Ενα παιδί λυπάται τον κακό λύκο

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 11:34
UPD:11:36

H Λήδα Μανιατάκου πρωταγωνιστεί στο έργο της Μαργαρίτας Καραπάνου, «Η Κασσάνδρα και ο λύκος», που -μετά την περσινή του επιτυχία- παρουσιάζεται ξανά στο θέατρο Φούρνος.

A- A A+

Η σκληρή περιπέτεια κατανόησης του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, με το έργο της Μαργαρίτας Καραπάνου, «Η Κασσάνδρα και ο λύκος», που - μετά την περσινή του επιτυχία- παρουσιάζεται ξανά στο θέατρο Φούρνος, για 5 μόνο παραστάσεις.

Κάθε Παρασκευή, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου, στις 9.15 το βράδυ, η μικρή Κασσάνδρα θα ζωντανεύει υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Γεωργίας Ανδρέου και θα εκφράζει τις σκέψεις της. «Τον λύκο λυπόμουνα συνήθως. Πώς θα καταπιεί τόσα γουρουνάκια μονομιάς;».

Ένα οδυνηρό ταξίδι προς το φως

Η «Κασσάνδρα και ο λύκος» γράφτηκε το 1978 και είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, μιας από τις καλύτερες συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας. Παραπέμποντας στα προσωπικά παιδικά της βιώματα, δημοσιεύτηκε αρχικά στην Αμερική, την Αγγλία και τη Γαλλία και, κατόπιν, στην Ελλάδα, τη Σουηδία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου απέσπασε επαίνους από κριτικούς αλλά και συγγραφείς.

Η «Κασσάνδρα και ο λύκος» αποτελεί μία αποκαλυπτική διείσδυση στην παιδική ηλικία, όπου μητέρα και κόρη, φαντασία και πραγματικότητα, βία και τρυφερότητα, αγάπη και τρόμος γίνονται ένα μέσα στο μυαλό της μικρής Κασσάνδρας, που γνωρίζει όσα δεν θα έπρεπε να γνωρίζει.

Πρόκειται για μία αποκαλυπτική διείσδυση στην παιδική ηλικία, όπου μητέρα και κόρη, φαντασία και πραγματικότητα, βία και τρυφερότητα, αγάπη και τρόμος γίνονται ένα μέσα στο μυαλό της μικρής Κασσάνδρας, που γνωρίζει όσα δεν θα έπρεπε να γνωρίζει. Όμως, δεν παραιτείται. Παλεύει απεγνωσμένα να αρθρώσει λόγο, να βάλει μια στοιχειώδη τάξη και να συνδεθεί με τον κόσμο γύρω της, σε ένα οδυνηρό ταξίδι προς το φως και την καθαρότητα.

Απέναντι στον δικό μας λύκο

Οπως σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης, Γεωργία Ανδρέου: «Σε έναν βίαιο και ωμό κόσμο, όπως αυτός που βιώνουμε σήμερα, καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μία μικρή Κασσάνδρα και να σταθεί αντιμέτωπος με τον δικό του ή τους δικούς του λύκους. Ζούμε μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από σύγχυση και σκληρότητα.

Χρειαζόμαστε και εμείς να αρθρώσουμε λόγο, ακριβώς όπως η Κασσάνδρα. Να διαχωρίσουμε τα όρια, να τραβήξουμε τη γραμμή και να πάρουμε θέση με σαφήνεια και καθαρότητα. Η Κασσάνδρα του έργου μάς μιλά για τη σύγχυση και την έκφραση λόγου στο ατομικό επίπεδο και εμείς -όλοι μας και ο καθένας μας- τα εκφράζουμε και τα βιώνουμε στο συλλογικό...».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου, μουσική σύνθεση: Εύη Κουρτίδου, δραματουργική επεξεργασία: Έλλη Κήτα, κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, εικαστική επιμέλεια: Ευαγγελία Γούλα, σχεδιασμός φώτων: Αποστόλης Τσατσάκος. Ερμηνεία: Λήδα Μανιατάκου, Εύη Κουρτίδου.

Πληροφορίες: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168 – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 6460748. Διάρκεια παράστασης: 1.10’. Τιμές εισιτηρίων 12, 10 (φοιτητικό), 5 (ΑΜΕΑ & άνεργοι ΟΑΕΔ) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή