AutoMan: Υπολογιστής - «προϊστάμενος»

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 16:03
UPD:16:05
A- A A+

Αν και εκ πρώτης όψεως ο AutoMan ενδεχομένως να «ξυπνά» φόβους... υποδούλωσης στις μηχανές, δεν πρόκειται για έναν υπολογιστή - «αφέντη», αλλά για ένα προηγμένο λογισμικό το οποίο αναλαμβάνει τον συντονισμό των ανθρώπων εργαζομένων.

Ο AutoMan, σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, αναπτύχθηκε από τον Ντάνιελ Μπάροουϊ, επιστήμονα υπολογιστών του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (Aμχερστ), ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά πως «θα προτιμούσα να έχω έναν υπολογιστή ως αφεντικό, παρά κάποιον άχρηστο». Ο AutoMan αξιοποιεί τις δυνατότητες πλατφορμών crowdsourcing, όπως το Mechanical Turk της Amazon, για να δώσει «αποστολές» στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται.

Παρά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πολλές οι εργασίες που είναι πανεύκολες για τους ανθρώπους, αλλά... προβληματίζουν τους υπολογιστές. Για τέτοιου είδους δουλειές (λ.χ όπως η περιγραφή μίας εικόνας ή η ερμηνεία ενός αστείου) υπάρχουν πλατφόρμες, όπως το προαναφερθέν Mechanical Turk, όπου και δημοσιεύονται τέτοιες «αποστολές», όπου μπορούν να τις βρουν οι ενδιαφερόμενοι. Ο AutoMan αναλαμβάνει την αυτοματοποίηση αυτής της διαδικασίας, «βλέποντας» τις διαθέσιμες «αποστολές» και αναθέτοντάς τις στα κατάλληλα άτομα.

Ο Μπάροουϊ θεωρεί ότι ο AutoMan εγκαινιάζει μία νέα εποχή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους προϊσταμένους/συντονιστές. Το σύστημα δεν προσπαθεί να «προβλέψει» την αξιοπιστία των συνεργατών του βάσει προηγούμενης απόδοσης, αλλά, εάν υπάρχουν αμφιβολίες, συνεχίζει να δημοσιεύει ξανά την ίδια δουλειά, μέχρι να είναι «σίγουρο» πως βρήκε τον κατάλληλο. Ένα παράδειγμα χρήσης του θα μπορούσε να είναι από developers που ασχολούνται με εφαρμογές όπως το VizWiz, όπου ο τυφλός χρήστης φωτογραφίζει το περιβάλλον του και στη συνέχεια λαμβάνει μία περιγραφή του. Ο AutoMan θα μπορούσε να συνεργαστεί άνετα με αυτή την εφαρμογή, αναθέτοντας τη δουλειά σε μία πληθώρα ατόμων και στη συνέχεια επιλέγοντας τις καλύτερες και ακριβέστερες περιγραφές.

Σύμφωνα με την ομάδα, ο AutoMan «είναι το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα crowdprogramming... ενσωματώνει ανθρώπινους υπολογισμούς σε μία προγραμματιστική γλώσσα... ο Automan αυτόματα κατανέμει τις "ανθρώπινες: δουλειές για κάθε υπολογισμό, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο αξιοπιστίας».

Βεβαίως, καθώς κανείς δεν εργάζεται δωρεάν, o AutoMan θα πρέπει να έχει και δυνατότητες αποτελεσματικής διαχείρισης οικονομικών πόρων, έτσι ώστε να καταλαβαίνει πότε πρέπει να επιλέξει να πληρώσει περισσότερο για μία δουλειά υψηλής ποιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Και να αντιλαμβάνεται πότε μία τιμή «συμφέρει» ή όχι. Όσον αφορά τώρα τις εντυπώσεις των ανθρώπων εργαζομένων που συνεργάζονται με το Mechanical Turk, κατά τον Μπάροουϊ οι αντιδράσεις τους ήταν θετικές, καθώς, όπως είπε, θεώρησαν ότι ο υπολογιστής είναι αντικειμενικός, εν αντιθέσει με έναν άνθρωπο προϊστάμενο, που μπορεί να έχει προκαταλήψεις. Ο Μπάροουϊ και η ομάδα του ελπίζουν πως κάποια στιγμή ένα τέτοιο σύστημα θα βοηθήσει στην εδραίωση του crowdsourcing, δίνοντάς του διεθνείς διαστάσεις, συνεργαζόμενο με άτομα από όλο τον κόσμο.

Ο AutoMan παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη OOPSLA στο Τούκσον της Αριζόνα.

Προτεινόμενα για εσάς