Πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές κομίστρου του ΟΑΣΑ

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 12:16
UPD:16:49

Ελέγχους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αρχίζουν οι 150 περίπου ελεγκτές κομίστρων του ΟΑΣΑ, που πιάνουν δουλειά από σήμερα με στόχο την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.

A- A A+

Ελέγχους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αρχίζουν πιλοτικά από σήμερα οι 100 ελεγκτές κομίστρων του ΟΑΣΑ, που πιάνουν δουλειά με στόχο την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.

Με τη συνδρομή και της αστυνομίας, το σώμα των ελεγκτών Κομίστρου θα πραγματοποιεί ελέγχους σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες, για τον εντοπισμό των «τζαμπατζήδων» που ξεπερνούν το 15% των επιβατών των μέσων μαζικής μεταφοράς και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ, κάθε χρόνο μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς περίπου 850 εκατ. επιβάτες ενώ την ίδια στιγμή περίπου 120 εκατ. είναι λαθρεπιβάτες ή επιβιβάζονται με πλαστά εισιτήρια, ποσοστό που φτάνει το 14%.

Οι περισσότεροι επιβάτες που δεν πληρώνουν εισιτήριο εντοπίζονται στην ΕΘΕΛ με το ποσοστό να αγγίζει και το 40%, ενώ ακολουθούν τα άλλα μέσα με το μικρότερο ποσοστό να κυμαίνεται στο 7% και να ανήκει στο μετρό.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι το Σώμα Ελέγχου να λειτουργεί αποτρεπτικά και όχι εισπρακτικά, να επικυρώνουν δηλαδή οι πολίτες το εισιτήριο και να καταβάλουν το νόμιμο κόμιστρο σε όλα τα μεταφορικά μέσα.

Εκτιμάται ότι αν ο συντονισμένος έλεγχος λειτουργήσει αποτρεπτικά τότε μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση των επικυρώσεων σε ποσοστό μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα στελέχη που απαρτίζουν το νέο σώμα προέρχονται από το υφιστάμενο σώμα εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα.

Οι ελεγκτές θα αρχίσουν τους τακτικούς ελέγχους από τις 11 Απριλίου, αφού αυτήν την εβδομάδα παρακολουθούν σχετικά σεμινάρια και λειτουργούν πιλοτικά. Τον Μάιο τα άτομα που στελεχώνουν το σώμα θα αυξηθούν σε 150 και από το Σεπτέμβριο θα ανέλθουν σε 200.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή