Κ. Παπούλιας: Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011 15:45
UPD:15:49
A- A A+

Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές που λίγο καιρό πριν φαίνονταν αδιανόητες, υπογράμμισε από το Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας ότι κάποιες από αυτές είναι οδυνηρές ή άδικες και κάποιες αναγκαίες και δίκαιες.

Κατά την αντιφώνησή του προς το δήμαρχο της πόλης στο πλαίσιο των εορτασμών για την 185η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, ο κ. Παπούλιας κάλεσε όλους τους Ελληνες να κοιταχθούν στον καθρέφτη, αφού όπως είπε, δεν «αρκεί απλώς ο καταλογισμός ευθυνών στους απέναντι ή η καταγγελία για τα σκουπίδια του γείτονα, όταν και το δικό μας σπίτι όζει».

Κ. Παπούλιας: Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές

Κ. Παπούλιας: Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές

Για να έρθει η πραγματική αλλαγή, πρόσθεσε, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας, «οχι να ενοχοποιηθούμε, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι εθνικό είναι το αληθές, ακόμη και αν πρόκειται για μια αλήθεια άβολη».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι πολλά δεν είναι στο χέρι μας, καθώς εξαρτώνται από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια όμως, διευκρίνισε, αποτελούν αποκλειστικά δική μας υποχρέωση.

Αυτά, όπως ανέφερε, είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας, η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας.

Ζήτησε επίσης από όλους να αναλογιστούν με αφορμή την Επέτειο της Εξόδου, αν έχουν προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στον τόπο, ενώ τόνισε ότι η αυταπάρνηση του μεσολογγίτικου λαού αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς και βάση του εθνικού αυτοσεβασμού.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή