Συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%

Ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 04:25
UPD:11:48

Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως προβλέπεται, οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.

Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν στήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν τέλος το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο κ. Ρόμπεϊ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σύνοδος Κορυφής: Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011. Κάλεσε ακόμη την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επίσης, Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν επισήμανε ότι η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας ήταν μια φιλόδοξη και παγκόσμια απάντηση η οποία έσωσε το ίδιο το ευρώ.

«Είναι [αυτή η απάντηση] που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, που θα βγάλει την ευρωζώνη από τα προβλήματα, που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και θα σταθεροποιήσει την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία», είπε. «Υπό αυτή την έννοια είναι μια φιλόδοξη, παγκόσμια και αξιόπιστη απάντηση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς μάλιστα από τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL αν η συμφωνία έσωσε το ευρώ, ο κ. Μπαρουάν απάντησε «φυσικά». «Υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης [της κρίσης], ήταν μια συστημική κρίση», είπε.

Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ικανοποίηση για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο κ. Τρισέ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O Z.K. Τρισέ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

O Z.K. Τρισέ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν χαιρέτισε την «πολύ μεγάλη πρόοδο» που επετεύχθη και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτόν τον ρυθμό για να μην επαναληφθεί αυτό που είδαμε τον Ιούλιο».

Ο κ. Όσμπορν είπε ακόμη ότι «είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να διευθετήσουν τα προβλήματά τους (τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης) γιατί η αστάθεια στη ζώνη του ευρώ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία»

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε πως η συμβιβαστική συμφωνία των κρατών της ευρωζώνης «αρκεί προς το παρόν» και εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία της Ρωσίας.

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους δήλωσε εξάλλου και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι, τονίζοντας ότι η χώρα του θα ωφεληθεί από μια σταθερή Ευρώπη.

Μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ιαπωνικού κοινοβουλίου, ο Αζούμι είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους χαιρέτισε και η Κίνα, εκφράζοντας τη στήριξή της στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Ελπίζουμε πως η συναίνεση αυτή...θα συμβάλλει στην τόνωση της αισιοδοξίας στην αγορά», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιανγκ Γου. Επισήμανε επίσης ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να καταβάλλει κοινές προσπάθειες για να προστατέψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Η Κίνα είναι ακόμη έτοιμη να αυξήσει τη συνεργασία της με την Ε.Ε. σε διάφορους τομείς επενδύσεων, εμπορίου και οικονομίας, πρόσθεσε η Γου. «Η Κίνα στηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κρίσης χρέους», είπε.

«Πράσινο φως» από την Κ. Λαγκάρντ για την έκτη δόση

Τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κρ. Λαγκάρντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Η Κρ. Λαγκάρντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε η Αθήνα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την ΕΕ, «είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».

Αυτή η απόφαση δείχνει «μια ρεαλιστική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας» και αποτελεί «ένα δίκαιο μοίρασμα του βάρους ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.

IIF: Οι όροι του PSI θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.

Σημείωσε ακόμη ότι το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό, όπως εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές προσεχώς και θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα