Περού: 35 χρόνια κάθειρξη σε ε.α. στρατηγό για εγκλήματα

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 08:02
A- A A+

Ο στρατηγός ε.α. Χούλιο Σαλάσαρ Μονρό, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, καταδικάσθηκε χθες Τρίτη σε ποινή κάθειρξης 35 ετών για το ρόλο του στη σφαγή, το 1992, εννέα φοιτητών κι ενός καθηγητή σε δημόσιο πανεπιστήμιο στη Λίμα.

Σύμφωνα με δικαστικούς, ο Σαλάσαρ Μονρό βρέθηκε ένοχος της κατηγορίας του φόνου των θυμάτων στο πανεπιστήμιο Λα Καντούτα.

Τρεις πρώην αξιωματικοί υπό την διοίκηση του στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης 15 ετών έκαστος, ενώ άλλοι δύο πρώην αξιωματικοί απηλλάγησαν των κατηγοριών.

Για την υπόθεση των δολοφονιών της 18ης Ιουλίου 1992 δικάζονται επίσης ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού.

Ο Σαλάσαρ Μονρό ήταν ένας από τους σημαντικότερους αξιωματικούς του στρατού επί των ημερών του Φουχιμόρι. Σύμφωνα με καταθέσεις στο δικαστήριο, στη συγκεκριμένη υπόθεση εξετέλεσε διαταγές του Βλαδίμηρου Μοντεσίνος, του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Περού και σημαντικότερου ανθρώπου του προέδρου, που εκτίει ποινή φυλάκισης για διαφθορά και λαθρεμπόριο όπλων.

Ο Μοντεσίνος αντιμετωπίζει ακόμη δεκάδες διώξεις για εκκρεμοδικείς υποθέσεις συμπεριλαμβανομένων και φόνων.

Η ποινή που επιβλήθηκε στο Σαλάσαρ είναι μια από τις βαρύτερες που έχουν επιβληθεί σε κρατικό αξιωματούχο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Περού.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή