Μέρκελ: Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 13:45
UPD:13:52
REUTERS/ANNEGRET HILSE
A- A A+

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αναζητά τρόπο να αναμετρηθεί με τον κορωνοϊό.

Η αλλαγή εξουσίας στη Γερμανία, ωστόσο, περιπλέκει τη διαχείριση της πανδημίας, με τον πιθανό επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό να προωθεί πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων.

Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι η  τηλεργασία όπου είναι δυνατόν. Παράλληλα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, η προτεινόμενη δέσμη μέτρων περιορίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πρόσβαση στον χώρο εργασίας μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, τα τρία κόμματα δηλαδή που αναμένεται να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους στην Μπούντεσταγκ για να περάσουν τη νομοθεσία από την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου την Πέμπτη.

«Η τρέχουσα κατάσταση πανδημίας στη Γερμανία είναι δραματική», αναγνώρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Το τέταρτο κύμα χτυπά τη χώρα μας με πλήρη δύναμη», πρόσθεσε.

Η νέα νομοθεσία, η οποία αντικαθιστά την υφιστάμενη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που θα λήγει στις 25 Νοεμβρίου, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα εθνικό πλαίσιο, δίνοντας παράλληλα το περιθώριο στις περιφέρειες να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς, όπου χρειάζεται, στα hot spots του κορωνοϊού.

Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τη Μέρκελ ως καγκελάριος στις αρχές του επόμενου μήνα, περιέγραψε το πλαίσιο ως μια προσπάθεια να προφυλαχθεί τον χειμώνα η Γερμανία ενάντια στον ιό και να αποτρέψει την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

Πολλά γερμανικά κρατίδια, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Βαυαρία, η Σαξονία και η Θουριγγία, έχουν ήδη λάβει μέτρα για να κρατήσουν τους ανεμβολίαστους έξω από καταστήματα και εστιατόρια και μακριά από δημόσιες συγκεντρώσεις.

«Χρειάζεται επειγόντως να σημειώσουμε πρόοδο στους εμβολιασμούς», είπε η Μέρκελ. «Δεν είναι καθόλου αργά για να πάρουμε την απόφαση για την πρώτο δόση. Όλοι όσοι είναι εμβολιασμένοι προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους», σημείωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή