Ιράκ: Oι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην αγορά της Βαγδάτης

Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 18:17
UPD:18:21
REUTERS/KHALID AL-MOUSILY

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών στην κεντρική αγορά της Βαγδάτης, με θύματα 32 αμάχους, τον περασμένο Ιανουάριο.

A- A A+

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την προηγουμένη στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σαντρ Σίτι, πυκνοκατοικημένη ανατολική συνοικία της Βαγδάτης, προπύργιο των σιιτών, είχε αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και 17 να τραυματιστούν, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και γιατροί. Ο στρατός του Ιράκ έδωσε διαφορετικό απολογισμό την ίδια ημέρα, ανακοινώνοντας πως η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε έναν πολίτη και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 12, ενώ απανθράκωσε αυτοκίνητα.

Το ΙΚ υποστήριξε χθες πως η έκρηξη ήταν ενέργεια «αποσπάσματος στρατιωτών του χαλιφάτου», με στόχο σιίτες και ότι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 20 άνθρωποι. Η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση θεωρεί τους σιίτες – που αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών του Ιράκ – αιρετικούς.

Ο ισχυρισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Προχθές, ιρακινοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν αμφισβητήσει πως επρόκειτο για «τρομοκρατική» ενέργεια, (φράση που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται στους τζιχαντιστές του ΙΚ), εκτιμώντας πως επρόκειτο για ατύχημα στη διάρκεια μεταφοράς εκρηκτικών για λογαριασμό κάποια σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Τον Ιανουάριο, το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για δίδυμη επίθεση βομβιστών-καμικάζι που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους στην κεντρική Βαγδάτη. Επρόκειτο για την πιο πολυαίμακτη τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια.

Το 2017 η τότε κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυσσε τη «νίκη» της επί του Ισλαμικού Κράτους, αφού ανέκτησε όλα τα εδάφη που κατέλαβαν με σαρωτική, κεραυνοβόλα έφοδό τους οι τζιχαντιστές το 2014. Ωστόσο, πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν ενεργοί και εξαπολύουν σποραδικά επιθέσεις.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή