Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα ήμουν ευτυχής αν τα επιστρέφαμε...», λέει πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 13:15
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Την άποψη πως πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εξέφρασε ο γλύπτης σερ Άντονι Γκόρμλεϊ, ο οποίος ήταν από το 2007 έως το 2015 από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Γκόρμλεϊ, θεωρεί ότι το Μουσείο, πρέπει να κάνει στροφή και να αναδείξει ως ατραξιόν του, τα εκθέματα από την Αφρική, όπως αναφέρουν οι Times,  επικαλούμενοι συνέντευξη του γλύπτη στο περιοδικό British Archaeology.

Ο ίδιος, μιλά απαξιωτικά για τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν, το 19ο αιώνα από την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν αποτελούν έμπνευση: «Θα ήμουν ευτυχής αν τα επιστρέφαμε στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι στις αίθουσες που εκτίθενται δεν αποτελούν έμπνευση για κανέναν».

Ο διάσημος γλύπτης, είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει σταματήσει να έχει εμμονή με τον κλασικό κόσμο και να αναδείξει εκθέματα που έχουν υποτιμηθεί.

«Έχουμε μια από τις πιο πλούσιες συλλογές του κόσμου από όλες τις εποχές και τις έχουμε στοιβαγμένες σε μια αίθουσα μακριά από τα βλέμματα των επισκεπτών», ανέφερε προσθέτοντας πως για παράδειγμα υπάρχει απόλυτη υποεκπροσώπηση των εκθεμάτων από την Αμερική, Βόρεια και Νότια.

Με αφορμή την συνέντευξη, του πρώην διαχειριστή του, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο υλοποιεί ένα μεγάλο σχέδιο ανακαίνισης έτσι ώστε να αναδείξει όλες τις συλλογές του με έναν νέο τρόπο».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή